Ako si vyrobiť pôdu na pestovanie paradajok v črepníku.

Stále to spomínam, v každom mojom článku o pôde, prečo na pestovanie v kvetináčoch nemôžeme používať záhradnú pôdu? Odpoveď na túto otázku je veľmi jednoduchá a priama. Pôda v záhrade je príliš ťažká, obsahuje menej živín, má nízku drenáž a môže obsahovať určité patogény a semená burín. Všetky tieto problémy je možné vyriešiť použitím zalievacej pôdy v našich nádobách, pestovacích vreciach, kvetináčoch a závesných košoch. Črepníkovú pôdu si môžeme kúpiť, alebo namiešať z jednotlivých substancií.

pôda pre paradajky Pôda pre paradajky

Črepníkovú pôdu si môžeme kúpiť na trhu a nie je ani príliš drahá, ak nakupujeme vo veľkom. Ak máme nižší rozpočet alebo si z nejakého dôvodu nemôžete kúpiť pôdu (ako ja z dôvodu čistoty a nezávadnosti použitých materiálov v komerčných kompostárňach), potom si môžeme pôdu vyrobiť podľa jednoduchých receptov na prípravu pôdy.

Prísady črepníkovej pôdy

Perlit je vynikajúci na zväčšenie pórovitého priestoru a odtoku zeme. PH perlitu je neutrálne. Jedná sa o tepelne spracovaný vulkanit. Jeho nízka merná hmotnosť, ktorú spôsobuje veľké množstvo pórov podobne ako pri aktívnom uhlí, neutrálne pH sú základné vlastnosti pre dobrý zľahčovač pôdy a udržiavač vlahy. Má priaznivý účinok na rýchle klíčenie semien a silnejšie zakoreňovanie odrezkov. Pridáva sa do pôd, substrátov a rašeliny na prevzdušnenie najčastejšie v pomere 1:3.

Vermikulit sa používa na zvýšenie pórovitosti pôdy. Obsahuje vápnik a horčík, čo je prídavok živín do pôdy, draslík, hliník, železo, kremík a mnoho ďalších stopových prvkov. Ako materiál je vermikulit vysoko porézny a v jeho póroch je vždy veľa vzduchu. Vermikulit zvyšuje schopnosť pôdy zadržiavať vodu. Môže byť substituentom perlitu, alebo použitý s perlitom v pôdnych zmesiach súčastne. Využitie pri klíčení semien paradajok.

Kompost všeobecne sú známe výhody dobrého kompostu alebo hnoja. Obe tieto "živé" substancie obsahujú tisíce mikróbov pre lepší rast. Kompost má veľkú kapacitu zadržiavania vody. Ak používame domáci kompost, uistíme sa, že je úplne rozložený.

Rašelina alebo kokosové vlákno obidve tieto prísady sú veľmi ľahké, obsahujú dobré množstvo živín a majú veľkú kapacitu zadržiavania vody. Ich vlastnosti sú dlhotrvajúce.

Rašelinový mach je v porovnaní s vláknom z kokosových vlákien veľmi lacný, pretože vlákno z kokosových vlákien má viac živín a trvá dlhšie ako rašelinový mach. Kokosová vláknina je vedľajším produktom kokosového priemyslu a dodáva sa v lisovaných tehlách.

Úroveň pH rašelinového machu smeruje od neutrálu (pH7) ku kyslejším hodnotám 5,5-6 zatiaľ čo zmes z kokosových vlákien má pH neutrálne.

Piesok nepoužívame bežný "plážový" piesok, ktorý je veľmi jemný a má schopnosť zablokovať vodu, použijeme hrubší stavebný alebo riečny piesok s dobrou drenážou, ktorý sa používa na zvýšenie odtoku vody z pôdy. Niektorí pestovatelia tvrdia, že piesok je skvelou alternatívou k perlitom.

Namiesto perlitu sme vyskúšali piesok a funguje to skvele. Nemôže sa však použiť namiesto vermikulitu, pretože piesok neobsahuje vápnik a horčík. Pre kaktusy a sukulenty budeme musieť pridať ďalší piesok alebo perlit (alebo oboje), aby sme zvýšili odtok pôdy.

Vápno alebo hlina obe zložky sú vynikajúce na zvýšenie alebo zníženie pH pôdy. Vápno môže zvýšiť pH pôdy (smerom do zásaditosti pH>7) a hlina ju môže znížiť (smerom do kyslosti pH<7).

Niektoré z rastlín milujú kyslé pH ako jahody, čučoriedky. Niektoré majú radi neutrál pH šalát a šalvia. Preto pridajte vápno pôdnej síry podľa potreby pH vašich rastlín.

Hnojivo niektoré rastliny sú veľmi silný "žrúti", po niekoľkých týždňoch budú potrebovať ďalšie živiny. Paradajky milujú fosfor, ktorý je možné zabezpečiť vo forme oxidu fosforečného P2O5 alebo ako granulovaný superfosfát Ca(H2P04).2H20 + H3P04 + 2 CaS04, ktorý je vhodný pre sadenice paradajok. Väčšina fosforu je využívaná rastlinami na tvorbu plodov, preto stačí paradajkám pridávať fosfor vo fáze tvorby prvého kvetu.

Základné komponenty

pôda paradajky Domácky pripravená pôda pre paradajky - humus, kokosové vlákno, perlit, piesok

Ak vytvárame dobrú pôdnu zmes, použijeme kombináciu organických a anorganických médií. Anorganické zložky ako perlit, vermikulit a piesok vytvárajú dobrý odtok. Piesok by mal byť vždy čistý a predávaný na záhradnícke účely. Morský piesok nie je vhodný, pretože má vysoký obsah soli a poškodzuje rastliny. Tieto materiály na minerálnej báze vodu neabsorbujú, takže voda môže odtekať. Organické materiály ako kompost, hlina a rašelina poskytujú podporu a živiny. Dobrá záhradná pôda sa môže použiť ako súčasť zmesi, keď sa zmieša s anorganickými materiálmi.

Recept na vytvorenie pestovateľského substrátu

  • 1 diel kompost alebo dokonale rozložený hnoj
  • 1 diel perlitu alebo vermikulitu (alebo 1/2 perlitu + 1/2 vermikulitu)
  • 1 diel rašeliny a kokosových vlákien
  • 1 šálka vápna na udržanie neutrálneho pH pôdy (ak používame rašelinový mach)

Záhradná pôda pre kaktusy a sukulenty

  • 2 diely rašeliny alebo kokosové vlákno
  • 1 diel perlitu
  • 1 diel vermikulitu
  • 2 časti hrubého piesku
  • 2 TBPS vápno (ak používate rašelinový mach)

Záhradná pôda pre štartéry osiva

  • 2 diely rašeliny a kokosových vlákien
  • 2 diely vermikulitu
  • 1 diel hrubého piesku
  • 1 diel vápno TBSP (ak používate rašelinový mach)

Zemina na presádzanie sadeníc

  • 2 diely rašeliny alebo kokosové vlákno
  • 2 diely vermikulitu
  • 1 diel kompostu
  • 3 vápno TBSP (ak používate rašelinový mach)
  • 2 TBSP Organické hnojivo (granulované)

Záhradná pôda pre izbové rastliny

  • 2 diely rašeliny alebo kokosové vlákno
  • 1,5 dielu perlitu
  • 3 vápno TBSP (ak používate rašelinový mach)
  • 2 Organické hnojivo (granulované)
  • 2 TBSP Organické hnojivo (granulované)

Tip: Po pridaní všetkých ingrediencií ich podľa potreby dobre premiešajte. Pôdu použite hneď po namiešaní. Ak potrebujete pôdu načas odložiť, naplňte plastový sáčok, uzavrite ho a uložte na chladné, tmavé a suché miesto. Základnou

Zdroj


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Black Cherry paradajky

Ako vytvoriť nové odrody paradajok

Býčie srdce paradajky