Býčie srdce paradajky

Zaujímavá pestovateľská odroda paradajky srdcovitého tvaru s veľkými plodmi 200 – 600 g vhodná aj pre pestovateľov amatérov. Dobre sa jej darí aj na terase v dostatočne veľkom črepníku. Mäsité plody s veľkým množstvom malých semenných komôr, malým počtom semien, nádhernej farby a neuveriteľného tvaru pripomínajúceho býčie srdce, patrí k najlepšiemu medzi paradajkami, preto by nemala chýbať vo vašej záhrade. Dužina je veľmi chutná, ružovočervená, jemná, šťavnatá a sladká. Vysoké rastliny dorastajú až do 2 metrov, stonka je krehká, nutné je podopierať a zaštipovať výhonky. Odporúčané je vedenie rastliny na 2-3 výhonky, zásada: radšej menej plodov, ale zdravých a veľkých.

Býčie srdce paradajky Paradajky Býčie srdce

Druh: Solanum lycopersicum - kolíková, mäsitá, gigant, červená
Výška: 200 cm
Predpestovanie: marec - apríl
Sadenie: máj
Zber: júl – september
Rozostupy: 50 x 100 cm
Hĺbka: 0,5 cm
Doba klíčenia: cca 7-14 dní
Teplota: pri siatí cca 20-22°C
Plody: 10 x 14 cm / 200-600 g
Zrelosť: 65-75 dní
Balenie: 30 semien / 0,5g / Polan (PL)
Cena: € 0,99

Odroda paradajky Cuore di Bue (tiež známa ako Býčie srdce alebo "Oxheart") je jednou z najobľúbenejších veľkoplodých odrôd, ktorá sa teší obľube hlavne vďaka svojej výnimočnej chuti a veľkým plodom. Rastlina uprednostňuje mierne a denné zavlažovanie s tým, aby sa zabranilo stagnácii a nikdy nedochádzalo k zmáčaniu listov. Je zásadné používať silné podpery na podporu kmeňa a usmerňovanie jeho rastu tým, že sa pravidelne odstraňuje bočné výhony, ktoré znižujú silu a produktivitu. Býčie srdce uprednostňuje teplé podnebie, ale trpí teplotami nad 30°, ktoré môžu spôsobiť rýchle vädnutie listov. Silné antioxidanty, paradajky Cuore di Bue obsahujú vzácne vitamíny skupiny E a D.

Základné informácie o odrode Cuore di Bue

  • Pôvod: Taliansko. Názov "Cuore di Bue" znamená v taliančine "býčie srdce" a odkazuje na tvar plodov, ktoré pripomínajú srdce. V Taliansku nachádza úrodnú pôdu v Piemonte a Ligúrii odroda Arawak, neskôr sa rozšírila do celého Talianska, Emilia Romagna, Toskánsko, Sicília, Apúlia (apúlska hruška).

  • Typ paradajky: Ide o veľkoplodú odrodu. Vyrába 6-12 oz paradajok typu Beefsteak. Niektoré sú v tvare srdca a niektoré sú okrúhle.

  • Farba plodov: Jasne červená. Má sýto ružovú šupku a tmavočervenú dužinu, dlhý čas má zelený golier.

  • Veľkosť plodov: Plody sú veľké, vážia zvyčajne 200–600 g, niekedy aj viac.

  • Odrody: Arawak (takmer hladký povrch) a Albenga (veľmi rebrovaný tvar srdca).

  • Tvar plodov: Srdcovitý, s mierne zvlneným povrchom.

  • Chuť: Výnimočne sladká a šťavnatá, s nízkym obsahom semien. Je obľúbená medzi gurmánmi. Na zvýraznenie chuti postačí len kvapka extra panenského olivového oleja a štipka soli.

Pestovanie odrody Cuore di Bue

  1. Výsev a predpestovanie:

    • Semienka sa vysievajú do substrátu koncom marca alebo začiatkom apríla.

    • Optimálna teplota pre klíčenie je 20–25 °C.

    • Sadenice sa presádzajú von po posledných mrazoch, zvyčajne v druhej polovici mája. Rozostupy približne jeden meter, ideálne teploty v noci nad 10 °C.

    • V prípade úrody v jarnom období sa výsadba uskutoční medzi novembrom a aprílom; v jesennom období medzi júlom a augustom; na to na otvorených poliach od apríla do júna.

  2. Spôsob pestovania:

    • Odroda sa dá pestovať vonku aj v krytých priestoroch (skleníky, fóliovníky). Ideálna teplota 23 °C, teploty nad 30 °C môžu poškodiť aj rastlinu aj plody.

    • Rastliny sú tyčkové a môžu dorásť až do výšky 1,5–2 metrov, takže potrebujú oporu (silnú tyčku alebo sieťku).

  3. Pôda a hnojenie:

    • Pôda by mala byť výživná, dobre priepustná s dostatočným obsahom organických látok.

    • Odporúča sa pravidelné hnojenie komplexnými hnojivami s vyšším obsahom draslíka (podporuje tvorbu plodov).

    • Hnojenie rajčiny je nevyhnutné, ale nesmie sa preháňať, na každý štvorcový meter pôdy postačí päť kíl zrelého hnoja, najlepšie obdobie je počas fázy prípravy pôdy, to znamená, pred výsadbou by sa mal použiť síran draselný a minerálny superfosfát.

  4. Pestovanie na balkóne:

    • Oxheart sa úspešne pestuje aj na balkónoch. Semená sa sejú do črepníkov koncom februára, v apríli sa vynesú von, aby už v júni potešili prvými plodmi. Počas rastu vyživovať dusíkatým hnojivom a keď začnú rásť, fosforom a draslíkom. Podoprieť palicou, chrániť rastliny pred vetrom a polievať liatím vody na pôdu a nie dažďom na listy.

  5. Závlaha:

    • Paradajky potrebujú pravidelnú, ale nie prehnanú závlahu. Zalievajte pri koreňoch, aby ste zabránili ochoreniu listov.

  6. Ochrana pred chorobami:

    • Prevencia: Cuore di Bue môže byť náchylná na plesne a hniloby. Preventívne opatrenia zahŕňajú dostatočný rozstup medzi rastlinami a vetranie v krytých priestoroch. Pozor na mokré listy!

    • Vhodné sprievodné rastliny: cesnak, bazalka, mrkva, kapusta, kaleráb, čakanka, rezaný šalát, šalát, kukurica, mäta, pór, petržlen, reďkovka, repa, zeler, špenát...
      Nevhodné sprievodné rastliny: uhorky, fenikel, zemiaky, hrach.

  7. Zber:

    • Zber rajčiakov Býčieho srdca sa vykonáva podľa úrody: pri jarnej sa vykonáva od marca do júla; pre jesennú, od septembra do decembra; za to na otvorenom priestranstve od júna do septembra. Táto operácia sa vykonáva ručne odrezaním stonky.

Použitie odrody Cuore di Bue

  • Priama konzumácia: Plody sú ideálne do šalátov, ako príloha k jedlu alebo ako zdravá desiata.

  • Trávenie cestovín: Vďaka svojim organoleptickým vlastnostiam napomáha lepšiemu tráveniu cestovín alebo ryže a podporuje vylučovanie bielkovín, preto je výborným dochucovadlom do cestovinových a ryžových šalátov, ako príloha k mäsu a obloha k rybám.

  • Kuchynské použitie: Vďaka svojej výnimočnej chuti sa hodia do omáčok, polievok alebo ako ozdoba jedál.

  • Konzervácia: Vhodné na sušenie, nakladanie alebo mrazenie.

Výhody odrody Cuore di Bue

  • Chuťové vlastnosti: Plody sú sladké a šťavnaté, čo z nich robí obľúbenú voľbu medzi záhradkarmi a gurmánmi.

  • Veľkosť plodov: Veľké plody sú veľmi atraktívne a vhodné na rôzne kulinárske účely.

  • Historický význam: Táto odroda má dlhú históriu a je obľúbená medzi milovníkmi tradičných odrôd.

  • Zdravie: paradajky obsahujú vitamíny A, B, C, D, vitamín E, vápnik, železo, fosfor, draslík, selén a zinok. Sú vysoko antioxidačné, remineralizujúce a výživné. Zlepšujú trávenie a močopudnosť a sú vhodné aj do jedálnička diabetikov. Pozitívne vplývajú aj na zdravie pokožky a vlasov.

Choroby a parazity

Existuje mnoho parazitov, baktérií a vírusov, ktoré môžu spôsobiť aj vážne poškodenie rastliny rajčiaka oxheart.

  • Huby: Niektoré choroby spôsobené napadnutím hubami môžu byť: kladosporióza, múčnatka, dusíková hniloba, sivá pleseň atď.

  • Baktérie: môžu spôsobiť škvrnitosť, ktorá sa prejavuje výskytom viac či menej veľkých škvŕn na listoch a plodoch; škvrnitosť, ktorej príznakom je výskyt rôznofarebných škvŕn na častiach, ako sú plody a listy.

  • Vírusy: môžu spôsobiť mozaiku paradajok a iné vážne ochorenia. Výskyt týchto vírusov môžu podporovať parazity.

  • Parazity: ako sú voška zemiaková, voška čierna fazuľa, strapka atď. Poškodenie koreňového systému môžu spôsobiť drôtovce alebo háďatká; na ovocie z ploštice domácej; na listy z červeného pavúka atď.

Odrody Býčieho srdca

  • Anna Russian Je odolná voči chladnému podnebiu a prispôsobuje sa všetkým typom pôdy. Vytvára veľké, červenoružové plody v tvare volského srdca s priemerom okolo 7 cm a hmotnosťou do 250 g, ktoré sa po dozretí sfarbujú do sýtoružovej farby. Ostatné oblasti ovocia sú svetlo béžové.

  • Costoluto Genovese - veľmi podobné talianske odrody bifteku, sú o niečo sladšie ako Cuore di Bue, no veľkosťou, tvarom a textúrou sú dosť podobné volskému srdcu.

  • Costoluto Fiorentino - ide o stredne skorú, rýchlo rastúcu odrodu, ktorá vyniká výnimočnou úrodnosťou.

  • Costoluto Pachino - veľmi podobné ostatným paradajkám Costoluto, je to ďalšia vynikajúca, veľká, rebrovaná paradajka

  • Pantano - veľká, mäsitá paradajka s nízkou kyslosťou, veľmi malým množstvom semienok a neuveriteľnou chuťou. Vrchy môžu zostať zelené, aj keď sú úplne zrelé.

  • Franchi Pera Rossa - ďalší bif-stejk, ktorý je skvelý na krájanie, nízka kyslosť, veľmi mäsitý a sladký s malým množstvom semienok.

  • Cherokee Purple - odroda pochádzajúca zo Severnej Karolíny, odtieň tmavozelenej škvrnitej farby aj po úplnom dozretí. Rovnako ako ostatné, veľké, mäsité, malé vrecká na semená.

  • Brandywine - ružovo-červená farba zvnútra aj zvonka so zelenými vrškom. Je o niečo kyslejšia ako ostatné, má ale podobne nízky obsah semien a má vynikajúcu sladkú chuť.

  • Bulgarian Oxheart množstvo ružových plodov v tvare srdca. Robustné rastliny paradajok môžu dorásť až do výšky 180 cm.

  • Coeur de Boeuf asi najznámejšia odroda 'Oxheart', tvorí svetločervené plody so silnými rebrami. Paradajky „Coeur de Boeuf“ pochádzajú z Francúzska a dozrievajú od polovice júla.

  • White Oxheart produkuje svetložlté plody, ktoré sú rovnako ako väčšina sivobielych paradajok ovocné a sladké.

  • Orange Russian vyvíja nádherné, oranžovo-červené mramorované paradajky v tvare srdca. Plody vážia až 300 g a chutia nádherne ovocne, sladko a korenisto.

Zaujímavosti

  • Odroda Cuore di Bue je často označovaná ako jedna z najchutnejších veľkoplodých odrôd paradajok.

  • Jej plody sú často používané v talianskej kuchyni, najmä v šalátoch a omáčkach.

  • Ovocie vážiace od 100 do viac ako 1000 gramov patrí do skupiny "hovädzích stejkov" paradajok. Zatiaľ čo niektoré plody sú v tvare srdca a hladké, iné majú hlboké rebrá.

  • Rastliny paradajok „Oxheart“ veľmi často vyzerajú dosť choro. Ich listy bývajú skrútené a ovisnuté ale nebojte je to úplne normálne.

  • Väčšina odrôd je dedičná, hoci novšie odrody sú hybridy a produkujú sterilné semená.

  • Ovocie „Oxheart“ po dozretí rýchlo zmäkne, takže ovocie zjedzte alebo spracujte hneď po zbere.

Mohli by vás zaujímať

Naše najlepšie paradajky v roku 2021:
Black Cherry, Black cherry vysoká, Black Plum, Black Russian, Brandywine, Býčie srdce, Cassio, Country Taste F1, Des Andes, German Gold, Gladis F1, Chocolate Cherry, Jantar, Malinowy olbrzym, Marglobe, Marmande, Marmande VR, Milla, Myrabile F1, Noire de Crimée, Principe Borghese, Rosa, Rozabella býčie srdce, Rugby F1, Saint Pierre, San Marzano, Sungold F1, Tornádo F1, Wantia F1, Wendy F1

Odkazy

Semená paradajky Býčie srdce ponúkajú takmer všetky semenárske spoločnosti, keďže sa jedná o slávnejšiu dedičskú odrodu:


Komentáre

  1. Sú šťavnaté, mäsité a chutia najlepšie zo všetkých druhov. Páčila sa mi aj pre veľmi malé semienka a malé množstvo semienok. .Veľké mäsité paradajky. Rastliny dobre produkujú. Dobrá paradajková príchuť. Milujem ten čerstvý paradajkový šalát s bazalkou, červenou cibuľou, oreganom a dobrým extra panenským olivovým olejom. Pridám rozdrobený syr ideálne čerstvú mozzarellu a máte skvelé letné talianske jedlo.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Existuje mnoho druhov volského srdca. Už v roku 1869 americký katalóg semien Washburn and Company uvádzal paradajku 'Maupay's Superior', odrodu, ktorá sa dnes považuje za vyhynutú, ako paradajku s dužinou "pevnou takmer ako srdce vola".

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Podľa iných zdrojov pochádza odroda oxheart z Ruska a do Ameriky bola privezená v roku 1901 a potom sa rozšírila do Európy, najmä Francúzska, kde sa hojne pestuje.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Do Talianska priniesol "Byvolie srdce" začiatkom dvadsiateho storočia farmár z Belmonte Calabro, ktorý emigroval do Spojených štátov amerických Domov sa vrátil s príslušnými semenami a začal ich pestovať. Paradajka sa odvtedy v Kalábrii rozšírila a konzumuje sa predovšetkým v oblasti blízko tyrhénskeho pobrežia v provincii Cosenza, kde je známa ako paradajka Belmonte.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Paradajka „Oxheart“ pravdepodobne pochádza z Ruska (kde sa prvýkrát spomína) koncom 19. storočia. Neskôr sa dostala do USA, kde sa pestuje dodnes. Paradajky „Oxheart“ sú veľmi obľúbené aj vo Francúzsku a Taliansku, kde sa plody často predávajú na farmárskych trhoch.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Odpoveďou na vysoké ceny je pestovať vlastné paradajky.

Black Cherry paradajky