Marglobe paradajky

Stredne skorá odroda silnej paradajky Marglobe, potrebuje kolíkovú podporu pre svoj mohutný indeterminantný rast. Plodí veľa veľkých 200-300g, okrúhlych plodov červenej farby s mäsitou dužinou a malým počtom semien. Americká dedičná, odolná voči chorobám a praskaniu. Vydrží dlhé obdobia dažďov bez vážnejších problémov. Využitie plodov šalátovej paradajky v kuchyni a na priame použitie, vhodná na šalát, sušenie a sendvič ale najmä na konzerváciu.

Marglobe paradajky Paradajky Marglobe

Druh: Solanum lycopersicum - kolíková, mäsitá, veľká, červená
Výška: 200 cm
Predpestovanie: február - marec
Sadenie: marec – jún
Zber: júl – október
Rozostupy: 60 x 80 cm
Hĺbka: 1 cm
Doba klíčenia: cca 10 dní
Teplota: pri siatí cca 15°C
Balenie: 2g semien / Franchi Seminti (IT)
Cena: € 1,25

Odroda paradajky Marglobe vznikla v roku 1917 krížením paradajok Marvel a Globe, ktoré má pripísané na vrub Frederick J. Pritchard z poľnohospodárskej experimentálnej stanice ministerstva poľnohospodárstva USA.

Rajčiaky vyžadujú dlhé vegetačné obdobie a najlepšie sa s nimi začína v interiéri 6 týždňov pred predpokladaným dátumom presadenia (po poslednom mraze jari). Najlepšie výsledky dosiahnete, keď vysejete semená "hlboko do dobre priepustnej východiskovej zmesi bez pôdy. Semená vyžadujú teplú pôdu medzi zhruba 18-24 °C. Teplejšie pôdy podporia rýchlejšie klíčenie. Pôdu udržujte vlhkú, ale nie mokrú, kým čakáte na klíčenie. Mierna mierne zalievanie, akonáhle sadenice prerazia pôdu.

Rastliny rajčiakov uprednostňujú dobre priepustnú, úrodnú pôdu s vysokým obsahom organických látok. Plodné hliny a hliny produkujú najvyššie úrody, ale ľahšie pôdy, ktoré rýchlo odtekajú a otepľujú, môžu priniesť skoršiu úrodu. Znáša mierne kyslé pôdy a je najproduktívnejší pri pH 6,0 až 6,8. Paradajka je náročná na krmivo a mala by byť hnojená organickou zmesou bohatou na fosfor a draslík, ktorá obsahuje mierny dusík.

Rajčiaky potrebujú najmenej 8 hodín priameho slnka denne a budú sa vyvíjať rýchlejšie pri zvýšenej expozícii. Ak je to možné, pestujte na miernom svahu s južnou alebo juhovýchodnou expozíciou. Paradajky pochádzajú z tropických oblastí a majú najväčšiu potrebu svetla zo všetkých štandardných záhradných zeleniny. Podporené a prerezávané rastliny môžu v priaznivých vegetačných obdobiach dorásť až do výšky viac ako 2,5m. Paradajka je veľmi náročná na pracovnú silu, ak naberáte, orezávate alebo používate plastové mulčovacie a riadkové kryty.

Recenzie

Žiadna iná paradajka, ktorá sa nedávno predstavila, nebola známa tak rýchlo ako Marglobe. Vydrží dlhé obdobia vlhkého a nepriaznivého počasia, a napriek tomu vyprodukuje maximálnu úrodu veľkých, dobre zaoblených, jasne šarlátovo-červených paradajok. Je odolná voči chorobám plesni a Fusarium Wilt. Mladé paradajky majú tendenciu mať trochu oválny tvar. Veľmi pevné mäso s vynikajúcimi stravovacími vlastnosťami.

Paradajky Marglobe sú odolné voči vädnutiu. Ich jemný vzhľad, veľká produktivita, tvar hlbokého glóbusu, jemná šarlátová farba a vynikajúce vlastnosti v kuchyni im dávajú prvé miesto všade, kde ich poznajú. Paradajky sú ťažké, mäsité a takmer bez jadier. Vo farbe je najkrajšia šarlátová, zrejúca až po stopku. Veľmi produktívna odroda vhodná na pestovanie, prepravu a konzervovanie. Pre domácu záhradu sa nám veľmi páči. Marglobe je stredne skorý druh; rastliny majú silný a vzpriamený rast, jeho lístie tieni ovocie a zabraňuje slnečnému žiareniu. Marglobe je odolná proti chorobám.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako vytvoriť nové odrody paradajok

Black Cherry paradajky

Noire de Crimeé paradajky