Saint Pierre paradajky
Stredne skorá odroda dobre plodiacej Saint Pierre paradajky. Mohutná kríčková rastlina s plodmi strednej veľkosti, okrúhlym tvarom a hladkou šupkou. Plody sú chutné, pevné a odolné proti otlačeniu pri manipulácii. Táto stará tradičná francúzska odroda paradajok produkuje odolné, neurčité rastliny rajčiakov potrebujú podporu a odstráňovať bočné výhonky, pretože majú stredný až vysoký výnos stredne veľkých 6-8 cm, červených, okrúhlych, paradajok s mäkkou, hustou a mäsitou dužinou s vynikajúcou chuťou.
Druh: Solanum lycopersicum - kolíková, šťavnatá, stredne veľká, červená
Výška: 160 cm
Predpestovanie: január - apríl (sklenník), február - marec (vonku)
Sadenie: marec – máj
Zber: júl – október
Rozostupy: 60 x 80 cm
Hĺbka: 1 cm
Doba klíčenia: cca 3-7 dní
Teplota: pri siatí cca 15°C
Plody: 6 - 8cm / 200 - 400g
Zrelosť: 95 dní
Balenie: 1,5g semien / Franchi Sementi (IT)
Cena: € 1,25
Odroda paradajky Saint Pierre je tradičná francúzska odroda, ktorá sa teší obľube vďaka svojej výnimočnej chuti a spoľahlivosti. Táto odroda starej paradajky vytvára veľké okrúhle plody s hmotnosťou 200 až 400 g s pevnou, šťavnatou a chutnou dužinou. Pre svoju bohatú produkciu a vynikajúcu chuťovú kvalitu je vysoko cenená záhradkármi.
Základné informácie o odrode Saint Pierre
Hoci presný pôvod paradajky St. Pierre je tak trochu záhadou, vieme, že táto dedičná odroda pochádza z Francúzska, kde je pochúťkou už nejaký čas. Rastlina rajčiaka 'Saint Pierre' je aj dnes obľúbená medzi hobby záhradkármi, pretože sa považuje za odolnú a vysoko výnosnú.
-
Pôvod: Francúzsko. Táto odroda je pomenovaná po svätom Petrovi a je známa svojou dlhou históriou pestovania vo Francúzsku.
-
Typ paradajky: Ide o stredne veľkoplodú odrodu.
-
Farba plodov: Jasne červená.
-
Veľkosť plodov: Plody sú stredne veľké, vážia zvyčajne 100–200 g.
-
Tvar plodov: Guľovitý až mierne sploštený.
-
Chuť: Výnimočne sladká a šťavnatá, s nízkym obsahom semien. Je obľúbená medzi záhradkarmi a gurmánmi.
Pestovanie odrody Saint Pierre
Semená pokryjeme len mierne kompostom. Nenecháme pôdu vyschnúť. Nádoby sa uchovávajú v teple, kým sa neobjavia klíčky, čo môže trvať 3 - 10 dní. Klíčiace výsadby ihneď premiestnime do jasných svetelných podmienok, napríklad na okno. Nedostatočné svetlo je častou príčinou porúch mladých sadeníc. Približne v čase posledného mrazu vložíme sadenice do kvetináčov. Odstránime bočné výhonky a rastlinu podložíme.
-
Výsev a predpestovanie:
-
Semienka sa vysievajú do substrátu koncom marca alebo začiatkom apríla.
-
Optimálna teplota pre klíčenie je 20–25 °C.
-
Sadenice sa presádzajú von po posledných mrazoch, zvyčajne v druhej polovici mája.
-
-
Spôsob pestovania:
-
Odroda sa dá pestovať vonku aj v krytých priestoroch (skleníky, fóliovníky).
-
Rastliny sú tyčkové a môžu dorásť až do výšky 1,5–2 metrov, takže potrebujú oporu (tyčku alebo sieťku).
-
-
Pôda a hnojenie:
-
Pôda by mala byť výživná, dobre priepustná s dostatočným obsahom organických látok.
-
Odporúča sa pravidelné hnojenie komplexnými hnojivami s vyšším obsahom draslíka (podporuje tvorbu plodov).
-
-
Závlaha:
-
Paradajky potrebujú pravidelnú, ale nie prehnanú závlahu. Zalievajte pri koreňoch, aby ste zabránili ochoreniu listov.
-
-
Ochrana pred chorobami:
-
Saint Pierre je pomerne odolná voči chorobám, ale môže byť náchylná na plesne a hniloby . Preventívne opatrenia zahŕňajú dostatočný rozstup medzi rastlinami a vetranie v krytých priestoroch.
-
Použitie odrody Saint Pierre
Aj keď na prvý pohľad vyzerá ako paradajka v supermarkete, má skutočne vynikajúcu chuť a dobre produkuje v chladnejších pestovateľských oblastiach až do mrazu. Tolerantná voči chladu, znášanlivá voči suchu. Odroda pochádza z ostrova St. Pierre vo Francúzsku. Vhodné pre priamu konzumáciu, do šalátov, na krájanie, sendviče, omáčky a konzervovanie.
-
Priama konzumácia: Plody sú ideálne do šalátov, ako príloha k jedlu alebo ako zdravá desiata.
-
Kuchynské použitie: Vďaka svojej výnimočnej chuti sa hodia do omáčok, polievok alebo ako ozdoba jedál.
-
Konzervácia: Vhodné na sušenie, nakladanie alebo mrazenie.
Výhody odrody Saint Pierre
-
Chuťové vlastnosti: Plody sú sladké a šťavnaté, čo z nich robí obľúbenú voľbu medzi záhradkarmi a gurmánmi.
-
Spoľahlivosť: Odroda je známa svojou spoľahlivosťou a dobrou úrodou.
-
Historický význam: Táto odroda má dlhú históriu a je obľúbená medzi milovníkmi tradičných odrôd.
Zaujímavosti
-
Odroda Saint Pierre je často označovaná ako jedna z najchutnejších stredne veľkoplodých odrôd paradajok.
-
Jej plody sú často používané vo francúzskej kuchyni, najmä v šalátoch a omáčkach.
Tipy a triky
Paradajka St Pierre je tradičná francúzska odroda, ktorá poskytuje dobrú úrodu stredných až veľkých mäsitých, červených chuťových paradajok. Jeho lahodná ryžová, mäkká, šťavnatá dužina je ideálna na šaláty, sendviče, omáčky alebo na dochutenie hamburgerov.
Silný oporný kolík - paradajka St. Pierre je stredne pokročilý typ, ktorý si bude vyžadovať dobré zafixovanie a silnú podporu, pretože na každom krove a ako odroda s otvoreným opelením prináša množstvo ťažkých plodov.
Veľa vody - tomato St Pierre rástol v našom skleníku v roku 2018 skutočne dobre, aj keď vo veľmi horúcom lete bolo potrebné veľa polievať, aby sa úroda nárazníka udržala v špičkovej kvalite. Rastie rovnako úspešne v exteriéroch, ako aj v menej priaznivých podmienkach. Paradajka St Pierre je užitočná paradajka s príjemnou kyslastou chuťou, šťavnatými plodmi a veľmi produktívnou rastlinou rajčiaka.
Hnojivo z kostihoja - organické krmivo bohaté na živiny zadarmo. Kostihoj má veľmi hlboké korene, čo znamená, že extrahuje veľké množstvo výživných látok z hlboko pod povrchom pôdy, neprístupným pre iné rastliny. Tieto živiny sa ukladajú v jeho listoch. Ak budete zbierať listy a necháte ich rozložiť (mulč), budete mať v záhrade bohaté a tmavú rastlinnú výživu bohatú na živiny. Je obzvlášť bohatý na draslík, čo z neho robí ideálne krmivo na podporu kvetov a plodov mnohých rastlín, vrátane paradajok. Kostihoj je veľmi super rastlina okolo záhrady.
ToP odrody - St Pierre patrí medzi top paradajkové odrody. Nič nechutí tak dobre ako paradajka čerstvo natrhaná z vlastnej záhrady. Aj keď máte iba okenný parapet, môžete si dopestovať vlastné paradajky. Nie sú však bez problémov; rastliny paradajok sú veľmi jemné a ľahko môžu podľahnúť chorobám, vyžadujú si poriadnu starostlivosť a stačí závan postreku zo susednej záhrady alebo poľa a následkom môže byť pokazená chuť, zdeformovanie plodov a rastlín.
Kulinárske - paradajky sú také všestranné a dajú sa použiť do rôznych jedál. Môžu byť nakrájané na plátky do sendviča alebo šalátu, nasekané na použitie v mnohých talianskych omáčkach, ako je vynikajúci bolognese, alebo ak sú väčšej odrody, môžu byť plnené a pečené. Dobre sa konzervujú, zavárajú a v neposlednom rade chutia aj ako sušené.
Mohli by vás zaujímať
Naše najlepšie paradajky v roku 2021:
Black Cherry,
Black cherry vysoká,
Black Plum,
Black Russian,
Brandywine,
Býčie srdce,
Cassio,
Country Taste F1,
Des Andes,
German Gold,
Gladis F1,
Chocolate Cherry,
Jantar,
Malinowy olbrzym,
Marglobe,
Marmande,
Marmande VR,
Milla,
Myrabile F1,
Noire de Crimée,
Principe Borghese,
Rosa,
Rozabella býčie srdce,
Rugby F1,
Saint Pierre,
San Marzano,
Sungold F1,
Tornádo F1,
Wantia F1,
Wendy F1
Odkazy
Semená Saint Pierre paradajky ponúkajú najmä francúzske semenárske spoločnosti ___:
- Paradajka Saint Pierre (Plantura)
- Saint Pierre Tomato: 35 seeds / € 3,40 (Kokopelli)
- Hnojivo z kostihoja (Sowseeds)
Komentáre
Zverejnenie komentára