Marmande paradajky

Skorá indeterminantná odroda paradajky Marmande je stará francúzska bifteková paradajka s lahodnou šťavnatou, ovocnou a sladkou chuťou. Stredne veľká rastlina, mohutná a produktívna. Veľké plody cca 250 g majú sploštený, mierne rebrovaný tvar, tmavo červenú farbu a chutnú mäsitú dužinu. Vhodné na pestovanie vonku. Ideálne do šalátov, vďaka rebrovaniu sa rajčiny dobre krájajú. Ploché okrúhle, mierne zvlnené červené plody sa dajú zberať už v júni a patria medzi najskoršie paradajky s biftekom s hmotnosťou 200 - 500 g. Je to mimoriadne robustná odroda paradajok, ktorá rodí mimoriadne veľa ovocia aj na chladnejších miestach. Marmandská paradajka dorastá až do výšky 2,50 m a vyžaduje mrežu, kolíky alebo akýkoľvek iný druh stabilnej podpory rastlín.

Marmande paradajky Paradajky Marmande

Druh: Solanum lycopersicum - kolíková, mäsitá, gigant, červená
Výška: 200 cm
Predpestovanie: január - apríl (sklenník), február - máj (vonku)
Sadenie: marec – máj
Zber: júl – október
Rozostupy: 60 x 80 cm
Hĺbka: 1 cm
Doba klíčenia: cca 7-12 dní
Teplota: pri siatí cca 15°C
Plody: 8 - 16 cm / 150–300 g
Zrelosť: 90 dní
Balenie: 2g semien / Franchi Sementi (IT)
Cena: € 1,25

Odroda paradajky Marmande je populárna francúzska odroda, ktorá sa teší obľube vďaka svojim veľkým, mäsitým plodom a výnimočnej chuti. Názov tejto paradajkového obra siaha do mesta Marmande, ktoré sa nachádza v regióne Akvitánsko v departemente Lot-et-Garonne na východnom brehu Garonne a ktoré je dnes považované za hlavné mesto paradajok v juhozápadnom Francúzsku. Približne na konci devätnásteho storočia boli miestni poľnohospodári z tohto regiónu známi pestovaním obzvlášť chutných odrôd.

Základné informácie o odrode Marmande

  • Pôvod: Francúzsko. Táto odroda je pomenovaná podľa mesta Marmande v ju­ho­zá­pad­nom Francúzsku, ktoré je známe pestovaním paradajok.

  • Typ paradajky: Ide o veľkoplodú odrodu.

  • Farba plodov: Jasne červená.

  • Veľkosť plodov: Plody sú veľké, vážia zvyčajne 150–300 g.

  • Tvar plodov: Plochý až mierne guľovitý, s mierne zvlneným povrchom a cha­ra­kte­ris­tic­kými rebrami.

  • Chuť: Výnimočne sladká a šťavnatá, s nízkym obsahom semien. Je obľúbená medzi záhradkarmi a gurmánmi.

Pestovanie odrody Marmande

Bol to záhradník a pestovateľ Marmandais, Pierre Gautriaud, ktorý si ako prvý všimol, že ak zasadí svoje rastliny rajčiakov spolu, môže získať paradajky najvyššej kvality, ktoré bez problémov znesú prepravu. Potom sa začala komerčná produkcia paradajok. Na rozdiel od odrody Marmande značka "Tomate de Marmande" zahŕňa niekoľko segmentov paradajok: podlhovasté srdiečka, rožky, červené rebrované a žlté rebrované. V skutočnosti sa historicky v Marmandais vždy pestovalo niekoľko druhov paradajok. Od roku 2020 je v Národnom inštitúte priemyselného vlastníctva registrovaná kolektívna ochranná známka propagujúca tento miestny produkt.

  1. Výsev a predpestovanie:

    • Semienka sa vysievajú do substrátu koncom marca alebo začiatkom apríla.

    • Optimálna teplota pre klíčenie je 20–25 °C, postačuje aj 15 °C.

    • Sadenice sa presádzajú von po posledných mrazoch, zvyčajne v druhej polovici mája - po "troch zamrznutých" (Pankrác, Servác, Bonifác) t.j. 12.mája.

  2. Spôsob pestovania:

    • Odroda sa dá pestovať vonku aj v krytých priestoroch (skleníky, fóliovníky).

    • Rastliny sú tyčkové a môžu dorásť až do výšky 1,5–2 metrov, takže potrebujú oporu (silnú tyčku alebo sieťku).

  3. Pôda a hnojenie:

    • Pôda by mala byť výživná, dobre priepustná s dostatočným obsahom organických látok.

    • Odporúča sa pravidelné hnojenie komplexnými hnojivami s vyšším obsahom draslíka (podporuje tvorbu plodov).

  4. Závlaha:

    • Paradajky potrebujú pravidelnú, ale nie prehnanú závlahu. Zalievajte pri koreňoch (nie na listy), aby ste zabránili ochoreniu listov.

  5. Ochrana pred chorobami:

    • Marmande môže byť náchylná na plesne a hniloby . Preventívne opatrenia zahŕňajú dostatočný rozstup medzi rastlinami a vetranie v krytých priestoroch.

Použitie odrody Marmande

  • Priama konzumácia: Plody sú ideálne do šalátov, ako príloha k jedlu alebo ako zdravá desiata.

  • Kuchynské použitie: Vďaka svojej výnimočnej chuti sa hodia do omáčok, polievok alebo ako ozdoba jedál.

  • Konzervácia: Vhodné na sušenie, nakladanie alebo mrazenie.

Výhody odrody Marmande

  • Chuťové vlastnosti: Plody sú sladké a šťavnaté, čo z nich robí obľúbenú voľbu medzi záhradkarmi a gurmánmi.

  • Veľkosť plodov: Veľké plody sú veľmi atraktívne a vhodné na rôzne kulinárske účely.

  • Historický význam: Táto odroda má dlhú históriu a je obľúbená medzi milovníkmi tradičných odrôd.

Zaujímavosti

  • Odroda Marmande je často označovaná ako jedna z najchutnejších veľkoplodých odrôd paradajok.

  • Jej plody sú často používané vo francúzskej kuchyni, najmä v šalátoch a omáčkach.

Mohli by vás zaujímať

Naše najlepšie paradajky v roku 2021:
Black Cherry, Black cherry vysoká, Black Plum, Black Russian, Brandywine, Býčie srdce, Cassio, Country Taste F1, Des Andes, German Gold, Gladis F1, Chocolate Cherry, Jantar, Malinowy olbrzym, Marglobe, Marmande, Marmande VR, Milla, Myrabile F1, Noire de Crimée, Principe Borghese, Rosa, Rozabella býčie srdce, Rugby F1, Saint Pierre, San Marzano, Sungold F1, Tornádo F1, Wantia F1, Wendy F1


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Odpoveďou na vysoké ceny je pestovať vlastné paradajky.

Black Cherry paradajky

Býčie srdce paradajky