Rozabella býčie srdce
Poloskorá odroda rajčiaka jedlého, vysoká, kolíková, obľúbená odroda bulharskej produkcie typu býčie srdce, vhodná na poľné pestovanie. Rezistentná voči chorobám ako tabaková mozaika, verticillium a fusarium. Veľké plody majú 200-250 g, sú ružové, majú tvar srdca a slabý zelený golier, ktorý sa stráca pri dozrievaní. Jemná šupka. Plody majú vynikajúcu chuť a konzistenciu, kompaktnú dužinu a malý obsah semien. Vhodné hlavne na priamy konzum, na kuchynské spracovanie a aj na šťavy. Dobrá skladovateľnosť. Geneticky nemodifikované.
Druh: Solanum lycopersicum - kolíková, mäsitá, gigant, červená
Výška: 200 cm
Predpestovanie: február - marec
Sadenie: máj
Veget: 100 dní
Zber: júl – september
Rozostupy: 40 x 70 cm
Hĺbka: 0,5 cm
Doba klíčenia: cca 7-14 dní
Teplota: pri siatí cca 15-25°C
Plody: 8 - 16 cm / 200 - 400 g
Zrelosť: 90 - 120 dní
Balenie: 120 semien / 0,3g / Tosj (SK)
Cena: € 1,19
Odroda paradajky Розабела (Rosabella) je bulharská odroda, ktorá sa teší obľube vďaka svojim atraktívnym ružovým plodom a výnimočnej chuti. Pozri tiež prehľad informácií o podobnej odrode paradajky: Býčie srdce.
Základné informácie o odrode Розабела (Rosabella)
-
Pôvod: Bulharsko. Odroda Rozabella je dečičstvom a výsledkom bulharského šľachtenia a je obľúbená v juhovýchodnej Európe. Je variantom známej talianskej paradajky "Cuore di Bue" resp. "Oxheart" anglicky označovaná aj "Bulgarian Oxheart".
-
Typ paradajky: Ide o veľkoplodú odrodu.
-
Farba plodov: Ružová až tmavoružová.
-
Veľkosť plodov: Plody sú veľké, vážia zvyčajne 200–400 g, nie zriedka až do 700-800 g.
-
Tvar plodov: Guľovitý až mierne pretiahnutý so špičkou.
-
Chuť: Výnimočne sladká a šťavnatá, s nízkym obsahom semien. Je obľúbená medzi záhradkarmi a gurmánmi.
Pestovanie odrody Розабела (Rosabella)
-
Výsev a predpestovanie:
-
Semienka sa vysievajú do substrátu koncom marca alebo začiatkom apríla.
-
Optimálna teplota pre klíčenie je 20–25 °C.
-
Sadenice sa presádzajú von po posledných mrazoch, zvyčajne v druhej polovici mája.
-
-
Spôsob pestovania:
-
Odroda sa dá pestovať vonku aj v krytých priestoroch (skleníky, fóliovníky).
-
Rastliny sú tyčkové a môžu dorásť až do výšky 1,5–2 metrov, takže potrebujú oporu (tyčku alebo sieťku).
-
-
Pôda a hnojenie:
-
Pôda by mala byť výživná, dobre priepustná s dostatočným obsahom organických látok.
-
Odporúča sa pravidelné hnojenie komplexnými hnojivami s vyšším obsahom draslíka (podporuje tvorbu plodov).
-
-
Závlaha:
-
Paradajky potrebujú pravidelnú, ale nie prehnanú závlahu. Zalievajte pri koreňoch, aby ste zabránili ochoreniu listov.
-
-
Ochrana pred chorobami:
-
Розабела je pomerne odolná voči chorobám, ale môže byť náchylná na plesne a hniloby. Preventívne opatrenia zahŕňajú dostatočný rozstup medzi rastlinami a vetranie v krytých priestoroch.
-
Použitie odrody Розабела (Rosabella)
-
Priama konzumácia: Plody sú ideálne do šalátov, ako príloha k jedlu alebo ako zdravá desiata.
-
Kuchynské použitie: Vďaka svojej výnimočnej chuti sa hodia do omáčok, polievok alebo ako ozdoba jedál.
-
Konzervácia: Vhodné na sušenie, nakladanie alebo mrazenie.
Výhody odrody Розабела (Rosabella)
-
Chuťové vlastnosti: Plody sú sladké a šťavnaté, čo z nich robí obľúbenú voľbu medzi záhradkarmi a gurmánmi.
-
Vzhľad: Ružové plody sú veľmi atraktívne a vhodné na rôzne kulinárske účely.
-
Odolnosť: Odroda je pomerne odolná voči chorobám a nepriaznivým podmienkam.
Zaujímavosti
-
Gigant odroda Розабела je často označovaná ako jedna z najchutnejších ružových odrôd paradajok.
-
Dobrá rovnováha medzi šťavnatosťou a "mäsitosťou". Jej plody sú často používané v bulharskej kuchyni, najmä v šalátoch a omáčkach.
Mohli by vás zaujímať
Naše najlepšie paradajky v roku 2021:
Black Cherry,
Black cherry vysoká,
Black Plum,
Black Russian,
Brandywine,
Býčie srdce,
Cassio,
Country Taste F1,
Des Andes,
German Gold,
Gladis F1,
Chocolate Cherry,
Jantar,
Malinowy olbrzym,
Marglobe,
Marmande,
Marmande VR,
Milla,
Myrabile F1,
Noire de Crimée,
Principe Borghese,
Rosa,
Rozabella býčie srdce,
Rugby F1,
Saint Pierre,
San Marzano,
Sungold F1,
Tornádo F1,
Wantia F1,
Wendy F1
Komentáre
Zverejnenie komentára