Black Cherry paradajky

Vysoko úrodná paradajka, typu cherry je vhodná na pestovanie v záhrade i vo fóliovníku. Stredne vysoké rastliny tvoria dlhé strapce malých, sladkých, guľatých plodov, ktoré majú netradičné tmavé fialovo-hnedé, hnedé, zeleno-hnedé až mahagónové sfarbenie. Množstvo slnečného svitu počas vegetácie určuje konečné vyfarbenie plodov, ktoré môže byť až takmer čierne. Paradajky Black Cherry sú chutné a sladké, bohaté s komplexnou chuťou.

Black cherry paradajky Paradajky Black Cherry

Zbierajú sa celé srapce rajčiakov, počas vegetácie priebežne dorastajú. Plody tvaru čerešne dosahujú veľkosť 2,5-3 cm a hmotnosť 10-20 g. Rastlina potrebuje oporu. Vyštipovanie nepravých výhonkov nie je nutné. Paradajka Black cherry patrí medzi to najsladšie, čo medzi paradajkami jestvuje.

Čím sú čierne paradajky také výnimočné? Vyššia ako bežná prítomnosť antokyanov - látok, ktoré patria medzi flavanoidy a v prípade čiernych paradajok spôsobujú onú tmavú farbu. Farba závisí od kyslosti. Antokyany v šupke pritom nijako neovplyvňujú chuť plodov, samotná ich prítomnosť je ale pozitívna. Predstavujú prevenciu voči kardiovaskulárnym chorobám, rakovine alebo stareckej demencii, pričom mechanizmus pôsobenia týchto látok na človeka doteraz čaká na presné vysvetlenie. Podľa mnohých vedcov a výživových špecialistov je vplyv anthokyanov na človeka takmer zázračný. Pre rastliny znamenajú tieto látky obranu pred UV žiarením, suchom alebo napríklad nízkymi teplotami.

Antokyány z čiernych paradajok prispievajú nielen zdraviu prostaty

Antokyány sa nachádzajú v šupke čiernych paradajok ale aj vo všetkých oranžových, červených, modrých a tmavomodrých druhoch zeleniny aj ovocia, respektíve vo všetkých druhoch ovocia a zeleniny s výrazným sfarbením. Všeobecne pritom platí, že najvyššie koncentrácie anthokyanov sú v drobnejších plodoch. Najviac je tak týchto látok obsiahnutých v čiernom ríbezlí, čučoriedkach, baze, morušiach, v čerešniach, slivkách alebo červenej kapuste. Nuž a najnovšie teda aj v čiernych paradajkách.

Tým sa z konzumácie tejto obľúbenej zeleniny stáva ešte o niečo lepšia voľba, najmä pre pánov, pretože paradajky sú všeobecne známe ako jeden z najvýznamnejších spôsob prevencie voči rakovine prostaty. A samozrejme aj voči ďalšiemu širokému spektru chorôb, čo sa dá ľahko dohľadať na mnohých webových stránkach.

Hlboká gaštanová farba cherry ovocia je skutočne úžasná. Farebná zelenina, ktorá obohacuje vašu záhradu, rastie dobre aj v našich zemepisných šírkach. Vaša letná úroda bude tiež pestrá a chutná s trochou sladkej, bohatej a výraznej chuti tejto cherry paradajky. Silné rastúce rastliny budú plodiť o niečo skôr ako iné cherry paradajky.

Semená čiernych cherry paradajok zasejte do malých kvetináčov alebo klíčnikov, jemne prikryte a zalejte vodou a položte na parapet pri teplote 20 - 25 °C. Táto vyššia teplota je potrebná pre paradajky, baklažány, papriku. Najlepšie výsledky dosiahnete naštartovaním týchto zeleninových semien vo vyhrievanom rozmnožovači semien alebo skleníku. V závislosti od pestovateľských podmienok klíčia semená v priebehu 8 až 20 dní a úspech klíčenia závisí od vlhkosti a teploty.

Akonáhle sadenice majú 2 páry pravých listov, vysadia sa do jednotlivých malých kvetináčov, neskôr, ak rýchlo rastú a sú veľké, bude potrebné ich opäť presádzať. Dbajte na to, aby sa listy paradajok neprekrývali, aby zostal dostatočný priestor na cirkuláciu vzduchu, tým mladé krehké rastliny rajčiaka skôr ododlajú akýchkoľvek chorobám. Teploty počas by mali dosahovať 12 až 20 °C.

Rastliny čiernych paradajok vysádzajte od polovice mája až začiatkom júna, pretože najdôležitejšie je, aby vo vašej oblasti nehrozilo riziko mrazu, alebo ich udržiavajte v skleníku, foliových tuneloch, v kultivačnom vaku, alebo v bohatej a vlhkej pôde. Pri sadení dodržiavajte rozostupy pre sadenice 80x60cm.

Podporte vyvíjajúcu sa stonku kolíkom počas jeho rastu. Rastliny budú potrebovať nejaký vodiaci systém, na ktorom dorastú. Cordon paradajky, ako už názov napovedá, rastú vysoko a rastú nepretržite.

Odstránenie vedľajších výhonkov sa musí vykonať od začiatku vegetačného obdobia, akonáhle rastliny majú 2-3 páry pravých listov, ktoré produkujú vedľajšie výhonky. Ak pestujete čierne cherry paradajky, obmedzením rastliny na jednu hlavnú stonku je bežné záhradnícke pravidlo. Zastavte rast rastlín tak, že odštipnete vrch rastliny, keď vytvorí cez 4-5 krov, ak ich pestujete vonku, alebo ak sa vytvorilo 6-7 krovov a rastliny prerástli nad oporu. Keď začnú žltnúť spodné listy, mali by sa odstrániť, to uľahčí dozrievanie ovocia a zlepší sa pohyb vzduchu okolo rastlín. Chorobám sa darí vo vlhkých podmienkach, takže sa uistite, že okolo rastlín rajčiaka je dobrá cirkulácia vzduchu, aby ste ich ochránili pred ochorením.

Povedal: Seedparade

Čierne paradajky vyzerajú exoticky

Budete zbožňovať tieto čerešňové paradajky s čiernym povrchom, ktoré vyzerajú exoticky, a majú tmavo červenú dužinu a komplexnú, mimoriadne sladkú a šťavnatú chuť. Paradajka Black Cherry je odroda kordon, ktorá produkuje dozrievanie množstva skorého ovocia na intenzívnych rastlinách počas leta. Ideálne pre nádoby alebo pestovanie v skleníku alebo na terase, ale je ich možné zasadiť aj na slnečnom mieste na záhrade. Výška: 200 cm, šírka: 50 cm. Ako doprovodná výsadba sa hodia: francúzsky nechtík, aby odradili molice, bazalka, pažítka alebo mäta, aby sa odpudili vošky a iní škodcovia.

Black cherry paradajky Paradajky Black Cherry

Pre pestovanie v skleníkoch sa odporúča vysiať priesady od februára do marca. Na pestovanie vonku vysievajte priesady od marca do apríla. Semená vonku osievajte na povrch dobre odvodniteľného, vlhkého substrátu na siatie osiva a zakryte jemným posypaním kompostom alebo vermikulitom. Zásobníky semien umiestnite do množiteľského zariadenia pri konštantnej teplote okolo 15 - 20 °C až do klíčenia, ktoré trvá 7-14 dní. Keď sadenice získajú 2 pravé listy, transplantujú sa do jednotlivých 7,5 cm kvetináčov s kompostom a pestujú sa pri minimálnej teplote 15 °C.

Pri pestovaní vo vyhrievanom skleníku sa rastliny rajčiaka môžu presádzať na konci mája alebo keď sa objavujú prvé kvety, ak boli skôr. Ponechajte 3 rastliny na pestovateľský hrantík alebo jednu na 25 cm kvetináč alebo paradajky sádzajte priamo do skleníkovej pôdy. Paradajky potrebujú dobre odvodnenú pôdu bohatú na živiny. Pred výsadbou upravte pôdu kompostom alebo inými organickými látkami. PH pôdy má hodnoty 6,2 až 6,8. Počas vegetačného obdobia udržujte pôdu trvalo vlhkú. Vlhkosť je kritická, aby sa zabránilo popraskaniu ovocia a hnilobe kvetu. Mulčovanie pôdy používame na zníženie odparovania vody z pôdy.

Pri pestovaní paradajok vonku pred presadením priesad počkajte, kým nepominú všetky riziká mrazu. Postupne ich aklimatizujte na vonkajšie podmienky po dobu 7 - 10 dní pred výsadbou od začiatku júna, keď sú rastliny rajčiakov vysoké 20 cm. Vyberte si chránené miesto na plnom slnku na úrodnej, spoľahlivo vlhkej, dobre odvodnenej pôde a saďte na vzdialenosť 60 cm od seba. Do pôdy priliehajúcej ku každej rastline umiestnite palicu, ktorá počas rastu pôsobí ako opora, a hlavnú stonku priväzujte mäkkou záhradnou šnúrou.

Rastliny rajčiakov zalievajte vodou, aby bol kompost rovnomerne vlhký. Akonáhle sa vytvorí prvý strapec ovocia, paradajky pravidelne hnojte vysokým obsahom potaše (K2CO3 - uhličitan draselný). Pripevnite hlavné stonky k ich podperám a odstráňte všetky bočné výhonky, ktoré sa vyvinú medzi hlavnou stonkou a stonkami listov. Akonáhle rastlina vyprodukuje 6 alebo 7 krovov, odštipnite hornú časť hlavnej stonky. Tento proces bočného stlmenia a zastavenia rastu zvýši dostupnosť pohybu svetla a vzduchu okolo vyvíjajúceho sa ovocia a sústredí energiu rastlín na produkciu kvalitnej úrody vysokokvalitných paradajok. Paradajky sa môžu zbierať postupne ako dozrievajú od júla do septembra.

Čerstvé zrelé paradajky sa nesmú uchovávať v chladničke. Chuť a textúra sa začínajú zhoršovať, keď teplota klesne pod 12 °C. Paradajky sa najlepšie skladujú pri izbovej teplote mimo priameho slnečného žiarenia až do použitia. Chladenie spomaľuje dozrievanie paradajok. Chladiť iba extra zrelé paradajky, ktoré už nechcete ponechať ďalšiemu dozrievaniu.

Väčšina paradajok cherry (čerešní) sa darí veľmi dobre v slnečných nádobách na terase v závesných košoch. Nezabudnite ponúknuť dostatok svetla a monitorujte vlhkosť; rastliny pestované v nádobách často vysychajú rýchlejšie ako rastliny vysadené v zemi. Pri umiestňovaní paradajok vzdialených asi 60 cm od seba je lákavé umiestniť ich bližšie k sebe pri vysádzaní rastlín, ale keď rastliny vyrastú, svetlo a prúdenie vzduchu okolo nich sa zníži a riziko choroby sa zvýši, ak sú príliš blízko pri sebe.

Povedal: Thompson-Morgan

Jediná skutočne čierna cherry odroda paradajok má pôvod na Kryme

Rastliny Black Cherry tvoria krásny šperk z paradajok, ktorý je stále pomerne zriedkavý a je jedinou skutočne čiernou odrodou paradajok v kategórii cherry. Dokonale okrúhle s klasickou čiernou paradajkovou chuťou, sladké, ale bohaté a zemité. Rastlina produkuje obrovské zhluky 2,5 cm okrúhle, tmavo purpurové, mahagónové hnedé cherry paradajky na mohutných vysokých rastlinách. Ľahko sa pestujú a sú odolné voči chorobám, môžu sa pestovať v skleníku alebo vonku na slnečnom mieste.

Black cherry paradajky Paradajky Black Cherry

Black Cherry produkuje ovocie, ktoré je neodolateľne chutné, so sladkou, bohatou, komplexnou chuťou paradajok, ktorá vám praskne v ústach, charakteristická pre najlepšie čierne paradajky. Sú jedinečným doplnkom farebného spektra čerešňových paradajok, ktoré sú teraz k dispozícii. Jedzte ako jahody! Kolíkové (indeterminantné) dozrievajú za 65-70 dní.

Načasovanie: Keďže nedokážu tolerovať ani najmenší mráz, načasovanie výsevu a výsadby vonku je kľúčom k úspešnému pestovaniu paradajok. Ak sú semená zasiate pod krytom alebo vo vnútri, ich cieľom je zasiať semená tak, aby sa dostali do štádia, ktoré sa má presádzať po troch týždňoch od posledného mrazu. Rastlinám rajčiakov trvá približne sedem týždňov od siatia, kým nedosiahnu stupeň presadenia. Napríklad, ak je posledný dátum mrazu začiatkom mája, semená by sa mali vysádzať začiatkom apríla, aby sa umožnilo presádzanie na konci mája.

Poloha: Paradajky si vyžadujú polohu na plnom slnku. Dva alebo tri týždne pred výsadbou sa pôda, ktorá obsahuje čo najviac organických látok, prekope. Najvhodnejším substrátom používaným v črepníkoch je mix z jedného dielu kompostu a jedného dielu pôdy, čo mu dodáva dostatok výživy aj určitú váhu.

Výsev: Rastlina je zasadená asi 3 mm hlboko v malých kvetináčoch s použitím štartovacieho kompostu. Zľahka zalejte vodou a udržujte ju stále vlhkú, až kým nedôjde k klíčeniu. Semená paradajok zvyčajne klíčia do 5 až 10 dní, ak sa udržiavajú v optimálnom teplotnom rozmedzí 21 až 27 °C. Hneď ako sa objavia klíčky, umiestnite ich na miesto, ktoré prijíma veľa svetla a nižšiu teplotu 15 až 21 °C, malo by fungovať okno orientované na juh.

Presádzanie: Keď rastliny vyvinú svoje prvé pravé listy, a predtým, ako sa zakorenia, mali by byť presadené do väčších, 20 cm kvetináčov. Mladé rastliny sú veľmi jemné a náchylné na poškodenie mrazom a spálenie slnkom. Chránime svoje mladé rastliny umiestnením veľkého plastového džbánu na mlieko s odstráneným spodkom, aby sa vytvoril miniatúrny skleník. V závislosti od zložiek vášho kompostu bude možno potrebné začať hnojiť. Ak hnojíte, urobte to veľmi, veľmi striedmo so slabým riedením. Transplantujte do ich konečných polôh, keď sú vysoké asi 15 cm. Dva až tri týždne pred tým by sa rastliny mali otužovať.

Výsadba: Tesne pred presadením rastlín rajčiaka do ich konečnej polohy vyhĺbte jamku do zeme 5 cm od výsadbovej pozície. Kolík by mal byť najmenej 30 cm hlboko v zemi a 1,2 metrov nad úrovňou zeme - čím ďalej do zeme, tým lepšia je podpora. Keď rastlina rastie, zviažte hlavnú stonku s podporným kolíkom - skontrolujte predchádzajúce väzby, aby ste sa ubezpečili, že sa pri raste rastliny nezarezávajú do stonky. Vykopte otvory 45 cm od seba do rovnakej hĺbky ako črepník a zalejte vodou. Uvoľnite rastlinu z kvetináča a udržiavajte koreňový bal čo najviac nenarušenú. Vložte priesadu do otvoru a vyplňte okolo rastliny zeminou. Pôda by mala siahať o niečo vyššie, než v kvetináči.

Pestovanie: Je nevyhnutná konštantná dodávka závlahy, suché obdobia významne zvyšujú riziko štiepenia plodov. Prihnojujte tekutým paradajkovým hnojivom (s vysokým obsahom potaše - uhličitan draselný), počínajúc začiatkom tvorby prvého ovocia a každé dva alebo tri týždne až do konca augusta. V septembri kŕmte všeobecným hnojivom (s vyšším obsahom dusíka), aby ste podporili rast rastlín. Nadmerné zavlažovanie môže pomôcť pri produkcii väčšieho ovocia, ale chuť sa môže znížiť. Štiepenie a praskanie môžu byť navyše výsledkom nerovnomerného a nadmerného zalievania.

Prerezávanie: Keď sa začnú tvoriť prvé plody, odstráňte postranné výhonky medzi hlavným kmeňom a listom. Odstráňte tiež spodné listy, ktoré vykazujú akékoľvek známky žltnutia, aby sa zabránilo infekcii.

Zber: Zbierajte ihneď po dozrievaní plodov, čo tiež podporuje produkciu väčšieho množstva ovocia. Zozbierajte všetko ovocie hneď, ako hrozí mráz a nechajte dozrieť na parapete.

Čierne paradajky: Čierne paradajky pochádzajú z južnej Ukrajiny a ich semená boli neskôr distribuované v západnom Rusku po krymskej vojne vojakmi, ktorí sa na začiatku 19. storočia vracali z frontu domov. Hoci čierne paradajky pôvodne existovali iba na relatívne malom území na Krymskom polostrove a boli obmedzené iba na hŕstku rozpoznateľných odrôd, v nasledujúcich rokoch sa v celej Ruskej ríši začali objavovať nové odrody všetkých tvarov a veľkostí. Na území bývalého Sovietskeho zväzu sa dnes vyskytuje najmenej päťdesiat odrôd čiernych paradajok a takmer tucet ďalších druhov čiernych paradajok, ktoré sa pestujú inde, najmä v Nemecku, bývalej Juhoslávii a Spojených štátoch. Okrem extrémne tmavých farieb sú čierne paradajky obzvlášť známe vďaka svojej mimoriadne bohatej zemitej chuti. Zo všetkých farieb sú čierne paradajky obdarené najsilnejšou chuťou a medzi milovníkmi paradajok sú najobľúbenejšie.

Povedal: Seedaholic

Recenzia Black Cherry

Cherry paradajky obsahujú niekoľkokrát viac cukru ako tradičné paradajky. Ich kalorický obsah je asi 15 kcal na 100g, na základe týchto údajov možno dospieť k záveru, že tento druh paradajok je obzvlášť výživný, zdravý a chutný. Tiež sú oveľa drahšie ako tradičné paradajky a existuje dosť logické vysvetlenie. Výhodou je použitie cherry paradajok, pretože obsahujú vysokú koncentráciu vitamínov. Jedná sa najmä o malé množstvá makronutrientov, nehovoriac o stopových prvkoch.

cherry paradajky Paradajky Black cherry

Pri pohľade na opis cherry paradajok pochopíme, že hodnotenie by malo byť iba pozitívne. Je to naozaj tak, pretože okrem všetkých pozitívnych vlastností tohto druhu je paradajka odlišná a odolnejšia voči hlavným nebezpečenstvám ako je zemiaková pleseň. Aby sa tomu zabránilo, preventívne postupy by sa mali vykonávať okamžite po tom, ako sa rastlina nachádza na svojom stanovisku. Ošetrujeme prírodným postrekom každých 10-20 dní. Tí, ktorí ešte stále nepochopili škodlivosť ťažkej chémie v poľnohospodárstve a používajú fungicídy, pesticídy a pod. by mali aspoň 30 dní pred dozrievaním a zberom paradajok zastaviť postreky.

Čerešňové (cherry) paradajky sú zvyčajne odrody, ktoré sa vďaka nízkej kalorickej hodnote používajú v šalátoch, občerstvení a sendvičoch. Môžu slúžiť ako vynikajúca ozdoba pre slávnostné jedlá alebo prísady. Dajú sa celkom dobre skladovať, pestré taniere malých paradajok, najmä ak zbierate plody rôznych tvarov, farieb a odrôd pôsobia esteticky. Tieto rastliny budú vyzerať nielen krásne, ale aj veľmi vkusne. Okrem toho sa tento druh paradajok používa aj na sušenie.

Čerešňové paradajky sú odolné voči čiernej hnilobe, plesniam a infekciám. Väčšina odrôd paradajok čerešní bola určená osobitne pre zahraničných pestovateľov, sú však vhodné na pestovanie vo všetkých klimatických zónach, teda aj u nás. Na území Slovenska sa vo veľkom pestuje približne 20 hybridných cherry odrôd, ktoré sú schválené. Rozdeľujú sa na tie, ktoré sa pestujú na otvorenom priestranstve a odrody, ktoré sa pestujú výlučne v skleníkoch.

Plody majú príjemnú vôňu a sladkokyslú chuť, mimoriadne pozitívny vlyv na zdravie má cherry lykopén. Dokazujú to najmä testy na stredomorských hybridoch, ktoré majú veľké kríky a malé hodnotné plody. Existuje neuveriteľné množstvo verzií a všetky sú zvláštne svojím spôsobom. Vyberte si z nich predovšetkým na základe osobných preferencií, ale každý druh môže naplniť vaše očakávania.

Odkazy:


Komentáre

  1. V sezóne 2020 sme túto odrodu vyhodnotili ako ToP-1 z pestovaných 40 odrôd najmä kvôli chuti - sladké a príjemne chutné. Pre Black Cherry hlasovali všetky deti.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. chilternseedsdirect Black cherry tomatoes are a flavorful and visually striking variety, known for their deep, rich color and sweet, complex taste. These bite-sized tomatoes make a delicious addition to salads and snacks, offering a burst of sweetness with a hint of acidity. Easy to grow and perfect for containers, black cherry tomatoes are a delightful choice for home gardens, providing both visual appeal and a delectable culinary experience.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. chilternseedsdirect
    "Tomato Blog" likely refers to a blog focused on tomatoes, covering topics such as cultivation tips, recipes, and information about different tomato varieties. It could be a valuable resource for gardening enthusiasts or anyone interested in the world of tomatoes.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako vytvoriť nové odrody paradajok

Býčie srdce paradajky