Jantar paradajky

Vysoká amatérska odroda Jantar paradajky je nenáročná, vhodná na pestovanie vo fóliovníku aj vonku v dobre priepustnej pôde podopreta na kolíku. Aromatické plody s charakteristickou chuťou, veľmi veľké dorastajú do hmotnosti 400-600 g, guľaté, ľahko sploštené, stredne tvrdé, mäsité, žlto-oranžovej farby má bohaté využitie v kuchyni.

Jantar paradajky Paradajky Jantar

Druh: Solanum lycopersicum - kolíková, mäsitá, gigant, žlto-oranžová
Výška: 200 cm
Predpestovanie: marec - apríl (sklenník)
Sadenie: máj - jún
Zber: august – október
Rozostupy: 80-100 x 50-60 cm
Hĺbka: 0,5 cm
Doba klíčenia: - dní
Teplota: pri siatí cca 20°C
Balenie: 0,2g semien / Polan (PL)
Cena: € 0,90

Paradajky sú vynikajúce na výrobu štiav, koncentrátov, ako aj na sušenie, ktoré v nich obsiahne celú arómu a dodáva jedlám jedinečnú chuť. Paradajky je možné pestovať na pozemku alebo v domácej záhrade. Semená zeleniny, ktoré ponúkame, sú zárukou úspešnej úrody. Trpasličia odroda sa vyznačuje bujným rastom a silným odnožením.

Paradajky sú zdrojom mnohých vitamínov: C, K, E, B1, B2, B3, B6, kyseliny listovej a biotínu. Obsahujú tiež veľa minerálov: draslík, sodík, fosfor, horčík, vápnik, železo, meď, zinok, mangán. Ale predovšetkým sú paradajky mimoriadne bohaté na lykopén, cenný antioxidant, ktorý dodáva ich plodom červenú farbu. Je zaujímavé, že spracované paradajky nestrácajú svoje zdraviu prospešné vlastnosti. Práve naopak. Sušené paradajky obsahujú viac vlákniny a draslíka ako surové paradajky. Pravidelná konzumácia paradajok spomaľuje proces starnutia a dokonca znižuje riziko rakoviny, vrátane. pankreasu a krčka maternice. Odporúča sa pri diétach proti obezite, cukrovke, obličkách a srdcových chorobách. Paradajka navyše reguluje trávenie, má antitoxický účinok, podporuje činnosť srdca, spevňuje pokožku, zlepšuje náladu a upokojuje nervy.

Paradajky sa dajú pestovať v zemi, v skleníkoch a vo fóliových tuneloch. Na pestovanie v zemi by sme si mali zvoliť chránené a slnečné miesto. Malo by sa pamätať na to, že paradajka je citlivá aj na najmenší mráz a zomiera pri 0 ° C. Optimálna teplota pre rast je 18-25 ° C. Pri príliš vysokých teplotách (nad 30 ° C) sa však červené farbivo, lykopén, nevyrába.

Paradajka funguje najlepšie na priepustných, teplých a humóznych pôdach. Dostatočne bohatý na živiny a ľahko sa otepľujúca pôda je kľúčom k dosiahnutiu dobrých rastlín a hojnej úrody. Paradajka nie je citlivá na okyslenie pôdy.

Paradajky sú zelenina s vysokým nárokom na výživné látky, najmä v období silného vegetatívneho vývoja a súčasného zakladania ovocia (júl - august). Pokiaľ ste pred začatím pestovania paradajok nepoužívali organické hnojivá (napr. Hnoj alebo kompost), oplatí sa siahnuť po hotových hnojivách


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako vytvoriť nové odrody paradajok

Black Cherry paradajky

Noire de Crimeé paradajky