Odrody paradajok 2021

Pre sezónu 2021 som vybral osvedčené odrody paradajok z predchádzajúcich sezón a nakúpil niekoľko nových odrôd na skúšobné pestovanie. Spolu s ďalšími členmi rodiny budeme pestovať paradajky na dvoch záhradách aj na veľkom balkóne, preto sa nám hodia tak veľké stejky ako aj cherry odrody.

paradajky 2021 Odrody paradajok 2021

Žlté, červené, čierne, veľké i malé, kolíkové (indeterminantné) aj kríčkové bez potreby opory sme vybrali na pestovací test pre sezónu 2021. Hľadali sme medzi novinkami, to znamená nové odrody od rôznych producentov semien. Pre nás sú však nové odrody paradajok všetky tie, ktoré sme ešte nepestovali. Preto sa v portfóliu noviniek objavujún aj také staré odrody ako bulharská Rosa či ruská Čierna, čo sú staré klasiky:

Paradajky tyčkové veľké 2021

Paradajky tyčkové koktejlové 2021

Paradajky kríčkové 2021

Najlepšia paradajka 2020

Už pred pár rokmi sme si dali ako rodina pestovateľov paradajok za cieľ, skúšať stále nové odrody. Rajčiny sa vyskytujú dnes v toľkých druhoch, že ich ani nedokážeme spočítať. Radi by sme vyskúšali každú z týchto úžasných plodov, ale sme limitovaní pôdou. Ak by sme každý rok pestovali po jednom koreni z inej odrody, trvalo by nám asi 30 rokov, kým by sme ich otestovali pri našej kapacite záhrady 100 rastlín. Mohli by sme zvýšiť počet paradajok na úkor inej zeleniny, alebo prikúpiť ďalšiu pôdu. Nad všetkými možnosťami sme uvažovali. Vybrali sme si túto, dlhú cestu s každoročnou dávkou noviniek. To prináša maximum radosti a vzrušenia z bádania v nových spôsoboch pestovania a objavovania nových chutí. Čo by to bolo za testovanie, ak by nemalo vyhodnotenie. Každoročne spomedzi chutí vyberáme tú, o ktorej vyhlásime najlepšia paradajka roku

Víťazom 2020 je malá čierna klasika z Ruska - Black Cherry paradajky

Na poslednú chvíľu

Február je síce ešte zimný mesiac, ale pre pestovateľa rajčín zančí budíček a koniec zimného spánku. Príprava semien, sadobných plánov, výsev prvých odrôd paradajok do rýchliarní. Na poslednú chvíľu ktosi objavil pre nás doposiaľ neznámeho producenta semien. V jeho ponuke sme našli také odrody, ktorým naše farmárky neodolali, tak sme na poslednú chvíľu urobili ešte jednu objednávku semien-noviniek medzi už vybraté odrody paradajok 2021 na pestovanie.

Držíme si palce, aby sa nám podarilo dopestovať so všetkých zvolených druhov aspoň pár kúskov na ochutnanie. Prinesieme o tom zase správu na web. Verte mi, že s paradajkami pestovateľa čakajú každý rok nové prekvapenia. Ich pestovanie nie je jednoduché. Príroda býva rozmarná. Ak pestujete vonku, potom stačí napríklad priveľa dažďov a máte zamiesené na poriadny problém s hnilobou paradajok. Tak sa treba aj primerane modliť aj pozorne ošetrovať a venovať starostlivosť a lásku svojim plantom.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako vytvoriť nové odrody paradajok

Black Cherry paradajky

Noire de Crimeé paradajky