Des Andes paradajky

Úrodná odroda paradajky Des Andes je jednou z najzaujímavejších "malinových" odrôd s pretiahnutými plodmi tvaru papriky. Plody sú červené, mäsité, šťavnaté, s výbornou chuťou pripomínajúcou chuť maliny. Rastlina je indeterminantná, stále rastie, vyznačuje sa mimoriadnou silou vyžaduje oporu pri kolíkoch. Vyštipovanie nových výhonkov ukončíme po dosiahnutí výšky 180-200cm zalomením aj vrcholového výhonu, aby dozreli všetky plody, ktoré sú sladké a mäsité, takže sú ideálne na priamu konzumáciu.

Des Andes paradajky Paradajky Des Andes

Druh: Solanum lycopersicum - kolíková, mäsitá, veľká, červená
Výška: 200 cm
Predpestovanie: marec (sklenník), máj (vonku)
Sadenie: máj - jún
Zber: júl – október
Rozostupy: 60 x 70 cm
Hĺbka: 1 cm
Doba klíčenia: cca 7-10 dní
Vegetačné obdobie: 75 dní
Teplota: pri siatí cca 20°C
Balenie: 40 semien / 0,1g / Polan (PL)
Cena: € 1,80

Pestovanie, výsadba

Charakteristika životaschopné indeterminantné rastliny sa vyznačujú veľmi vysokou rastovou silou a ich výhonky bez opory sa ťahajú po zemi, preto ich vedieme pri kolíku. Plody tvarom pripomínajú papriky - býčie rohy, preto sa niekedy používa aj tento názov.

Stanovisko prvým krokom k získaniu bohatej úrody je nájsť vhodné stanovisko pre rastliny. Vyhovuje im teplé a slnečné miesto ako pre väčšinu paradajok. Pestovanie paradajky Des Andes produkuje veľké množstvo zelenej hmoty, preto si odroda vyžaduje úrodnú pôdu, najlepšie obohatenú kompostom. Štruktúra podkladu má byť ľahká, priepustná a zároveň dostatočne kompaktná, aby korene rajčiakov neboli vystavené vysychaniu.

Výsadba pre svoju mohutnosť a veľkú silu rastu rozmiestnime sadenice na záhon v rozostupoch 60 x 70 cm.

Plody paradajky odrody Des Andes dosahujú hmotnosti 100-200g, majú predĺžený tvar plodov, pripomínajúci tvar papriky známej ako kozie rohy. Sú pekné, hladké a pokryté tenkou lesklou šupkou. Ich nádherne sfarbená červená dužina obsahuje veľa cukru a šťavy, chuťou sa dajú porovnať s najlepšími odrodami tzv. malinových paradajok.

Vonku paradajky potrebujú ochranu pred dlhodobým chladom. Vplyvom nízkych teplôt im odumierajú výhonky. Rastlina je silná a zdravá, odolná voči paradajkovým chorobám, ak chceme ešte viac posilniť a predĺžiť zdravie rastlín, chránime listy pred dažďom, závlaha patrí len ku koreňom.

Zber plody Des Andes sa zberajú od júla do septembra, podľa toho, kedy sa začne s ich pestovaním.

Využitie odrode paradajky Des Andes sa najlepšie darí pri nízkych krytoch. Z hľadiska vizuálneho je táto odroda jedným z najatraktívnejších druhov malinových paradajok pretiahnutého, paprikového tvaru. Ovocie bohaté na lykopén, betakarotén a vitamín C je určené na priamu konzumáciu ihneď po zbere tiež ako prísada do šalátov a sendvičov.

Zdravie antioxidanty obsiahnuté v ovocí a zelenine chránia zdravie každého z nás, znižujú riziko rakoviny, kardiovaskulárnych chorôb, cukrovky, chorôb kĺbov, šedého zákalu. Zvyšujú celkovú odolnosť tela voči infekciám a zmierňujú priebeh mnohých chorôb.

Sprievodná výsadba vhodné sprievodné rastliny sú aksamietnice, bazalka. Pomáhajú odpudzovať vošky..

Tipy Jedno balenie semien s hmotnosťou 0,1 g dokáže vyprodukovať až 40 rastlín s bohatou úrodou. Na obale sú vytlačené všetky potrebné informácie k pestovaniu rajčín a tipy na dlhodobú trvanlivosť semien.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako vytvoriť nové odrody paradajok

Black Cherry paradajky

Noire de Crimeé paradajky