Country Taste F1 paradajky

Veľké mäsité paradajky vážia až 250 g s rebrovanými, sploštenými oválnymi plodmi krásnej červenej farky, je vhodná na pestovanie v skleníku a fóliovníku i vonku v záhrade. Vysievame do rýchliarní a následne ich preložíme do kvetináčov. Neskôr presadíme do skleníka alebo vonku na teplé chránené miesto. Po narastení približne 4 ovocných strapcoch zaštipneme vrchol rastliny. Vždy odstráňujeme odnože v pazuchách listov. Po určitom čase prihnojujeme paradajkovým hnojivom.

Country Taste paradajky Paradajky Country Taste F1

Druh: Lycopersicum esculentum - kolíková, mäsitá, gigant, červená
Výška: 200 cm
Predpestovanie: február - marec (sklenník), marec - apríl (vonku)
Sadenie: marec – máj
Zber: júl – október
Rozostupy: 50-60 x 80 cm
Hĺbka: 0,5 cm
Doba klíčenia: cca 14 dní
Teplota: pri siatí cca 20°C
Balenie: 10 semien / Sluis Garden (NL)
Cena: € 3,50

Ako vypestovať rekordmana?

Charakteristika paradajka Country Taste Hybrid (F1) paradajka produkuje mäsité a chutné ovocie, ktoré môže ľahko dosiahnuť hmotnosť až 250 g, ak sú orezané krovy, ktoré umožňujú vyzretie 3 alebo 4 kusov ovocia na jeden krov, nie zriedka sa objaví až 05 kg plod. Táto fantastická bifteková paradajka je obzvlášť skorá na dozrievanie, keď je pestovaná v sklenníku. Vynikajúca a tvarovo zaujímavá paradajka láka prihlásiť na výstavy a súťaže - možno sa podarí vypestovať rekordmana. Je odolná proti prezretiu, v zrelom stave je plod stále tvrdý a šťavnatý. Country Taste je odolná voči chorobám a vírusom vrátane vírusu tabakovej mozaiky, vericilózy a fusariózy.

Výsev semien semená vysievame na povrch dobre priepustnej a vlhkej zmesi určenej na sejbu semien. Čas výsevu zvolíme asi 6 týždňov pred "tromi zmrznutými". Vysievame 2-3 semená na kvetináč, semená pokryjeme jemným posypom kompostu alebo vermikulitu. Rýchliareň osiva udržiavame na konštantnej teplote 15 - 20 °C až do vyklíčenia, ktoré trvá 7-14 dní. Keď sadenice získajú 2 pravé listy, presadíme ich do samostatných 7,5 cm kvetináčov s kompostom a rast pokračuje pri minimálnej teplote 15 °C. Sadenice hnojíme každých 7-10 dní tekutým alebo vo vode rozpustným hnojivom zriedeným na ¼ navrhovanej koncentrácie.

Sklenník do vyhrievaného skleníka môžu byť rastliny prenesené koncom mája alebo keď sa objavia prvé kvety - podľa toho, čo nastane skôr. Necháme 3 rastliny v pestovateľskom vaku alebo jednu v 25 cm kvetináči alebo sadíme paradajky priamo do pôdy v skleníku. Vonku presadíme po poslednom mraze v rozostupoch 50-60 cm od seba.

Vonku pri pestovaní paradajok na voľnom priestranstve počkáme s presadením paradajok, kým nezmiznú riziká mrazu. Rastliny postupne aklimatizujeme na vonkajšie podmienky po dobu 7 - 10 dní, potom vysadíme začiatkom júna, keď sú rastliny paradajok vysoké asi 20 cm. Vyberieme si chránenú pozíciu na plnom slnku na úrodnej, spoľahlivo vlhkej a dobre priepustnej pôde a presadíme ju do vzdialenosti 50 - 60 cm od seba. Zapichneme 2m palicu do pôdy vedľa každej rastliny, aby sme ich podporili pri raste, a každú hlavnú stonku priviažeme k tejto podpere mäkkým záhradným motúzom.

Zber plodov priebežne v mesiacoch júl október, ovocie zbierame keď sú paradajky červené a pevné.

Využitie skvelá chuť na priamu konzumáciu, rezy na obložené sendviče, šaláty, grilovanie, výroba pretlaku, kečupov. Výborný druh na výstavy, kvôli tvaru a veľkosti. Vďaka vysokému obsahu vody sú paradajky veľmi nízkokalorické a mimoriadne zdravé, pretože poskytujú veľa dôležitých vitamínov a minerálov.

Sprievodná výsadba vedľa rastlín paradajok môžeme pestovať francúzsky nechtík, aby sa odpudili molice, alebo bazalku, pažítku, mätu, ktoré odpudia vošky a iných škodcov.

Tipy sadíme do úrodnej pôdy, doplníme kompostom, mulčujeme a zabezpečíme rovnomernú vlhkosť. Rastliny sadíme hlbšie, ako rástli v sadobných nádobách, potom vytvárajú silnejší koreňový systém. Každých pár týždňov prihnojíme ľahkým kompostovým čajom. Nepoužívame nadmerné množstvo dusíka (zelené hnojenie), ktoré môže podporiť nadmerný rast lístov, slabé sadenie, zapáchajúce a mäkké ovocie. Paradajky chránime pred nadmernými dažďami, ktoré urýchlia plesne a iných škodcov. Preto ak môžeme, zakrývame rastliny pred dažďom, pomôžeme rastlinám k dlšiemu veget. obdobiu v zdraví. Gigant odrody vyžadujú skúsenosti s podporou palíc, šnúrok a úväzov; odstráňte bočné výhonky hneď, ako sa objavia.

Galéria

Country Taste paradajky Country Taste Country Taste Country Taste

Komentáre

  1. Keď sme ju pestovali prvý krát, ohromil nás jej silný rast a dary ovocia. Prekonala mnoho ďalších našich odrôd, pleseň sa jej takmer nedotkla až do polovice septembra, keď jej už iné paradajky podľahli. Odolnosť proti škodcom - tabakovej mozaike, vericilózy (verticillium) a fusariózy (fusarium) je prekvapivá. Chuť vynikajúca.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako vytvoriť nové odrody paradajok

Black Cherry paradajky

Noire de Crimeé paradajky