Sungold F1 paradajky

Odroda paradajky Sungold F1 produkuje takmer dokonalé cherry rajčiny. Získala množstvo ocenení na prestížnych výstavách. Podľa mnohých pestovateľov, znalcov ale aj laických recenzií je považovaná už zo pár rokov za najchutnejšiu paradajku vôbec. Akékoľvek chuťové porovnanie rôznych odrôd paradajok vykonáte, Sungold bude mať vždy navrch. Rastlina produkuje stovky zlatožltých cherry paradajok. Ak patríte k vášnivým pestovateľom paradajok, potom Sungold nemôže chýbať vo vašej záhrade či na balkóne.

Sungold F1 paradajkyParadajky Sungold F1

Druh: Solanum lycopersicum - kolíková, cherry, zlato-oranžová
Výška: 200 cm
Predpestovanie: február - marec
Sadenie: marec – máj
Zber: júl – október
Rozostupy: 50 x 80 cm
Hĺbka: 0,5 cm
Doba klíčenia: cca 14 dní
Doba zretia: cca 60 dní
Veľkosť plodov: cherry 15-20g / 5cm
Teplota: pri siatí cca 20°C
Balenie: 10 semien / Sluis Garden (NL)
Cena: € 3,50

Pestovanie, výsadba

Charakteristika rastlina Sungold produkuje dlhé strapce s lahodnými oranžovými cherry plodmi. Vhodná pre pestovanie v skleníku aj vonku a tiež vo veľkých kvetináčoch na terasách a balkónoch. Jej krásne sfarbené plody na veľkých strapcoch pôsobia esteticky. Po vyrastení 4.-5. strapca má byť rastlina zaštipnutá. Zaštipujeme aj bočné výhony z pazúch listov. Dostatočne zalievame a hnojíme.

Výsev semien výsievam do rýchliarní pod víčkom ako väčšinu odrôd na slnečnom parapete, alebo na záhon pod fóliový tunel, po vyklíčení a rozvinutí troch lístkov pikírujem do jednotlivých kvetináčov alebo sadbových kochlíkov. Dbáme, aby sa susedné rastlinky nedotýkali, vtedy slabnú a vädnú. Vtedy ich hneď rozsadíme ďalej od seba. Substrát udržiavame vždy vlhký. Keď sú rastlinky dostatočne vyvinuté, presádzam ich do veľkého črepníka alebo vonku na záhon na slnečné a teplé miesto, chránené pred vetrom.

Vonku planty najprv začnem otužovať, na jednu, dve, tri hodiny denne ich vynášam na záhradu (v slnečnom počasí pozor na spálenie). Po troch zmrznutých vysádzam priesady so silným koreňovým balíkom v rozostupoch 50 x 50-80 cm. Sadím aspoň dvojnásobne hlbšie, než rástli v črepníku. Rastlina sa tak lešie zakorení a vytvorí ešte hustejší koreňový bal a bude silnejšia.

Stanovisko, pôda ako všetky odrody aj paradajky Sungold F1 potrebujú slnečné a teplé miesto, v závetrí. Paradajka vyžaduje veľmi úrodnú pôdu, keď si predstavíme rastlinu paradajok v plnej veľkosti - vysokú viac ako dva metre so všetkými stovkami plodov, ktoré vyprodukuje, je nám jasné, že potrebuje veľa výživných látok. Najlepším krmivom je kompostovaný maštaľný hnoj alebo záhradný kompost. Spravidla zapracujem do pôdy vedro kompostovaného hnoja na každé 3-4 m2.

Kvetináč ak ich pestujeme v kvetináčoch alebo pestovateľských vreciach, zabezpečíme, aby boli črepníky dostatočne veľké min. 20 l, ideálne 40 l a aby sme na každý pestovateľský vak nesadili viac ako dve-tri rastliny. Musím sa priznať, že som veľký fanúšik pestovania paradajok v kvetináčoch na balkóne, pretože mám 12 metrovú terasu, čo je krásny pestovateľský priestor a vôňa čerstvých rastlín a plodov rajčín pri otvorenom okne počas celého leta je vzrušujúca. Pre mnohých obyvateľov miest je táto forma prilepšenia k jedálničku jedinou formou, ako získať potrebné živiny a vitamíny.

Starostlivosť o rastliny

Zaštipovanie asi raz týždenne je potrebné každú rastlinu zaštipovať, t.j. odstrániť nežiaduce bočné výhonky tzv. vlky. Odlamujú sa tie výhonky, ktoré vyrastajú z pazuchy lista - medzi listom a hlavnou stonkou. Tieto bočné výhonky sa snažia vytvárať nové rozvetvenia rastliny. Je ideálne odštipovať ich vo veľkosti cca 5-10 cm, vtedy idú oddeliť ľahko prstami, bez poškodenia rastliny. Niektorí pestovatelia majú osvedčené, že jeden bočný výhon ponechaný, rastlinu zahustí a nie je na úkor produkcie plodov. Inak je potrebné tento úkon robiť poctivo aj za cenu, že bočné výhony sú už veľké a nachádzajú sa na nich kvety alebo plody.

Ak na kupírovanie použijeme nôž či nožnice, mali by byť čisté, aby sa do rán nezaniesla nákaza. Možnože niekomu nie je celkom jasné, ktorý je ten bočný výhonok, je to ten medzi hlavnou stonkou, ktorá rastie nahor a listom, ktorý zväčša rastie mierne nadol. Bočný výhonok vyzerá presne ako hlavný vrchovec rastliny.

Vyväzovanie kolíkové rajčiny pestujeme pri podpore, ktorú najčastejšie tvorí palica, alebo šnúra. Pri zasadení rastliny umiestnime vedľa lôžka palicu dĺžky 2,5 m. Najlepšie sú rovné drevené kolíky, napríklad z liesky alebo bambus. Jeden koniec zaostríme nožom a necháme ohorieť v ohni, aby sa vytvoril na hrote uhlík. Tento koniec zasunieme do pôdy cca 30-40 cm. Palica vďaka ohorenému uhlíkovému koncu v zemi dlhšie vydrží, nezhnije.

O palicu priväzujeme rastlinu postupne ako rastie mäkkým zahradníckym povrazom, alebo prúžkami nastrihanými zo starej textílie a podobne. Vyhneme sa drôtom, silónu a iným ostrým špagátom, ktoré by rastlinu mohli poškodiť alebo prerezať. Priväzovanie robíme nasledovným spôsobom: okolo stonky (tesne podrozvetvením) urobíme krížovú slučku a to isté urobíme okolo palice. Otočíme ešte raz okolo palice a uviažeme oba konce na mašličku, aby sa dal úväz prípadne previazať.

Prevzdušňovanie údaj na balení semien o vzdialenosti, ktorú dodržiavame pri vysádzaní rastlín navzájom od seba, by sme nemali ignorovať. Pri väčších rastlinách paradajky Sungold sa nám táto zásada prejaví v lepšom raste, ak sme dali rastlinám dosť miesta. Susedné planty by sa nemali dotýkať, spodné listy by nemali mať kontakt so zeminou. Suché spodné a žltnúce listy poctivo odstraňujeme, oni sú často príčinou, že sa plesne a iné choroby rastlín prenášajú do porastu rajčín podstatne rýchlejšie. Preto by mali byť spodné listy rastlín odstránené hneď, ako sa začnú farebne meniť. Okolo rastlín dôjde k omnoho lepšej cirkulácii vzduchu a odmenia sa za zdravší rast plodmi navyše.

Závlaha, hnojenie paradajka je vodomilná rastlina, potrebuje stálu vlhkosť, nie však blato. Ideálne sú dopré priepustné a vzdušné pôdy, aby voda nestála ale prito dobre udržiavala vlahu. Výživa rastlín už bola spomenutá. Podľa potreby dávkujeme do zálievky rozpustné, hnojivo pre paradajky. Mulčovanie, hnojenie kompostovaným hnojom alebo kompostom zo záhradných ostatkov je dostatočnou výživou pre rastliny. To robíme pred sezónou.

Pripraviť kvalitnú bio pôdu trvá niekoľko rokov, preto nezúfajte, pravidelne opakujte jesenné a jarné kultivačné práce a vytrvajte 8-12 rokov, kým sa vytvorí komplexná a pestrá biodiverzita mikroorganizmov vo vašej pôde. Rastliny v nej budú zdravé a úroda bohatá. Taká pôda je pravý poklad pestovateľa. Dovtedy sa budú objavovať rôzne choroby, plesne, baktérie, huby, vošky,.. ktoré si budú chcieť pochutnať na vašich rastlinách. Nedajte im šancu a včas zasiahnite. Všetkým problémom sa dá pomôcť organicky, bez zásahu tvrdou chémiou - tej sa vyhýbajte. Zásach musí byť dostatočný a včasný, potom rastliny dokážeme ošetriť.

Ak pestujete odrodu Sungold F1 popri iných odrodách, sledujte, ktoré sú viac náchylné na choroby a tým sa radšej v budúcnosti vyhýbajte, aspoň pokiaľ vaša pôda nebude komplexne biodiverzná. Pestujte sprievodné rastliny, bazalku, aksamietnice, používajte postreky s odvaru šupiek z červenej cibule, kostihoja, mlieka a ďalších. Recepty sú na tomto webe alebo vahľadateľné u iných pestovateľov.

Úroda

Zber Prvú úrodu paradajok môžete očakávať v júli, vo veľmi teplých častiach možno o niečo skôr. Moja obľúbená odroda Sungold F1 má plody vždy ako prvá. Dozrieva ako prvá a často končí ako posledná, vydrží najdlhšie. Je tiež veľmi výnosná, z jednej rastliny získam až 400 chutných cherry paradajok. Je dôležité zbierať paradajky pravidelne raz do týždňa, inak plody prezrejú a hnijú alebo praskajú. Máte pravidelné dodávky paradajok od júla do konca októbra a v lepších rokoch ešte v novembri.

Využitie zlatisto-oranžové cherry paradajky Sungold sú vynikajúcej chuti, vhodné na priamy konzum, alebo do šalátov pre farebné a chuťové spestrenie.

Sprievodná výsadba vedľa rastlín paradajok môžeme pestovať francúzsky nechtík, aby sa odpudili molice, alebo bazalku, pažítku, mätu, ktoré odpudia vošky a iných škodcov.

Tipy

  • Ak chcete priebežne s rodinou papať chutné plody stačí zasadiť šesť koreňov. Ak si chcete pripraviť zásoby na zimu potrebujete asi 20 rastlín.
  • Sadíme až po zamrznutých. Pôdu si môžeme vyhriať, napríklad položíme na záhon čiernu fóliu pár týždňov pred plánovaným umiestnením sadeníc.
  • Pripravíme si dobrú podporu pre rastliny, ktoré rastú rýchle a do výšky. Vhodné sú palice asi 2,40 cm alebo opora na šnúre či pletive.
  • Rastlina dozrieva za 60 dní. Odvtedy dáva ovocie postune počas troch až štyroch mesiacov.
  • Výborne sa jej darí vonku aj v skleníku.
  • Výnosnosť 20-25 plodov na krov, t.j. 120 plodov na rastlinu, 2,5 kg úrody.
  • Brix hodnotenie 9.3 šťavnatá a veľmi pevná
  • Semená výsev - prvý marcový týždeň
  • Presádzanie sadeníc - prvý aprílový týždeň
  • Otužovanie rastlín - prvý májový týždeň
  • Sadenie záhon - tretí májový týždeň
  • Prvý zber - koniec júla začiatok augusta

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako vytvoriť nové odrody paradajok

Black Cherry paradajky

Noire de Crimeé paradajky