Principe Borghese paradajky

Stredne neskorá odroda výnosnej paradajky Principe Borghese je talianske dedičstvo, ktoré je známe sušením zrelých plodov na slnku. Jedná sa o jednu z najlepších sušených paradajok na trhu. Vysoká, mohutná rastlina, indeterminantná vyžaduje oporu kolíkom, produkuje veľké výnosy jasne červených slivkových paradajok. Malé ovocie 2-4 cm v tvare hrozna má plody 80 až 100 g usporiadané v zhlukoch, majú pretiahnutý guľatý tvar, tenkú šupu, bohatú paradajkovú príchuť. Sú mäsité, veľmi chutné a majú málo šťavy a veľmi málo semien. Odolné proti praskaniu, tolerantné voči suchu.

Principe Borghese paradajky Paradajky Principe Borghese

Druh: Solanum lycopersicum - kolíková, cherry, hrozno, červená
Výška: 200 cm
Predpestovanie: január - apríl (sklenník), február - máj (vonku)
Sadenie: marec – jún
Zber: júl – október
Rozostupy: 60 x 80 cm
Hĺbka: 1 cm
Doba klíčenia: cca 7-12 dní
Doba zretia: 70-75 dní
Teplota: pri siatí cca 15°C
Balenie: 1,5g semien / Franchi Sementi (IT)
Cena: € 1,25

Pestovanie

Pre lepšiu kvalitu ovocia obmedzte rastliny na šesť krovov. Zalievame pravidelne, aby sa zabránilo štiepeniu ovocia. Odroda je vhodná na priamu konzumáciu aj spracovanie, bohatá paradajková chuť je úžasná pre omáčky, pyré a pasty,konzervovanie a mrazenie. Skvelé na zahustenie paradajkovej omáčky. Ideálne na predaj na čerstvých trhoch a na výrobu špeciálnych produktov. Zber od júla až do septembera. Známa ako paradajka princa Borghese. Vždy vynikajúca voľba pre domáce záhrady a pestovateľov špecializovaného trhu. Dedičná odroda z Toskánska v Taliansku siahajúca do roku 1910. Ak radi robíte veľa omáčky, skúste túto odrodu zasiať aj druhýkrát. Bude kryť a dobre dozrieť pod krytom až do začiatku zimy.

Opeľované. Rastlina produkuje veľké výnosy 1 až 2 oz jasne červených slivkových paradajok. Má bohatú paradajkovú príchuť. Sú mäsité, veľmi chutné a majú málo šťavy a veľmi málo semien. Perfektné na prípravu omáčky, pyré a pasty. Skvelé na zahustenie paradajkovej omáčky. Tiež jedno z najlepších sušených paradajok na trhu. Vhodné na čerstvé použitie, konzervovanie a mrazenie. Rastie v zhlukoch. Odolné proti praskaniu. Je tolerantný voči suchu. Rastlina vyžaduje oporu alebo klietky. Známy tiež ako paradajka princa Borghese. Vždy vynikajúci predajca na farmárskych trhoch! Vynikajúca voľba pre domáce záhrady a pestovateľov špecializovaného trhu. Dedičná odroda z Toskánska v Taliansku siahajúca do roku 1910.

Použitie

Paradajkový princ Borghese má sladko-slanú chuť a zvyčajne prináša dobrú úrodu od konca júla do začiatku októbra, keď rastlina má veľa plodov. Najobľúbenejšie sú samozrejme paradajkové omáčky a paradajkové polievky, ale aj použitie veľkých paradajkových kúskov v zeleninových a mäsových dusených jedlách.

Pučené paradajky robia ideálnu pizzu. Navyše, paradajky sú základnou zložkou mnohých cestovín, ako sú Lasagne. Čerstvé plátky paradajok spolu so syrom Mozzarella a ochutené bylinkami a olivovým olejom robia slávny "Insalata Caprese".

Stredomorské bylinky ako oregano, tymián, ságe a bazalka sú ideálnym korením pre paradajky.
Sušenie a uloženie paradajok Paradajky umyte a nakrájajte, rozložte na plech na pečenie, dochuťte sušenými a nakrájanými vetvičkami tymiánu a vložte ich do predhriatej rúry na 75 °C. Nechajte ich vyschnúť asi 7 až 10 hodín v horúcej rúre s dvierkami mierne otvorenými a preklopte plátky. Paradajky sú pripravené, keď sú suché, ale stále môžu byť ohnuté. Opláchnite pohár horúcou vodou a umiestnite vrstvy paradajok spolu s vetvičkami rozmarínu a cesnaku dovnútra. Pridajte (olivový) olej, kým paradajky nie sú úplne pokryté. Nechajte to stáť aspoň jeden týždeň.
Prírodné miesto Paradajky pôvodne pochádzali z Južnej a Strednej Ameriky.
Pestovanie Šírenie semien môžete začať v polovici marca na jasnom a teplom mieste v interiéri. Ploché semená rozložte asi 2 cm od seba na vlhký kokosový substrát alebo organický bylinný substrát a zakryte ich len mierne zeminou. Kompost udržiavajte vlhký, ale nie mokrý – najlepšie pomocou striekača vody na navlhčenie. Nádobu na semená zakryte čírym filmom, aby ste zabránili vysychaniu zeminy. Nezabudnite urobiť nejaké diery v čistom filme a vziať si ho každú sekundu alebo tretí deň úplne voľno asi 2 hodiny. Týmto spôsobom sa môžete vyhnúť tvorbe plesní na vašom komposte. Nádobu na semená umiestnite na svetlé a teplé miesto s teplotou medzi 20° a 24° C. Prvé sadenice by mali prísť po jednom alebo dvoch týždňoch. Teraz môžete odstrániť kryt a udržať klíčky na trochu chladnejšom, ale jasnom mieste bez toho, aby ste ich vystavili horúcemu poludňajšiemu slnku. Akonáhle sa sadenice vyvinú druhý pár listov, môžete pichnúť až do prvého páru listov a vysádzať klíčky do malých 10 cm kochlíkov so spodným otvorom a naplnené organickým rastlinným substrátom. Keď dosiahnu výšku približne 10 cm, musíte rastliny podoporiť malou palicou. V polovici mája a po ľadových svätých môžu byť rastliny vysadené na slnečnom mieste v záhrade s približne 75 cm medzerami medzi nimi, alebo ich presuniete do vane.
Miesto Slnečné miesto, ktoré je chránené pred dažďom a vetrom, by bolo ideálne na pestovanie.
Starostlivosť Ako rastliny rastú vysoké, budú potrebovať silné podporné vzpery alebo paradajkové kolíky. Zalievajte rastliny rovnomerne, ale vyhýbajte sa ťažbe vody. Pravidelne vytrhávajte bočné výhonky medzi stonkou a základňou vetiev. Vzhľadom k tomu, zakorenenie rastlín sa bude silne vyvíjať na začiatku, viditeľné klíčky rastú pomerne pomaly spočiatku. Asi 4 týždne a 8 týždňov po vysadení môžete rastline poskytnúť nejaké organické rastlinné hnojivo.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako vytvoriť nové odrody paradajok

Black Cherry paradajky

Noire de Crimeé paradajky