Paradajky na vyvýšenom záhone

Na to, aby ste ocenili prednosti domácej paradajky, netreba byť znalcom. Ale aj skúsení záhradníci môžu niekedy čeliť výzvam pri pestovaní týchto krásnych plodov smerujúc k dokonalosti. Takmer každý z nás vie, že použitím veľkého množstva kompostu, alebo sadením priesad hlboko do zeme, sa nám výrazne zvýšia šance na zdravú produkciu. Tu je niekoľko nápadov, ktoré nie sú až tak známe a môžte ich vyskúšať na zlepšenie sa v pestovaní paradajok.

vyvýšený záhonPríprava pôdy pre paradajky na vyvýšenom záhone

Náhodná skúsenosť s paradajkou na komposte

Začnite skvelou pôdou a zdravou rastlinou. Aj keď to znie otrepane, pomocou týchto jednoduchých pravidiel môžete eliminovať väčšinu problémov spojených s pestovaním paradajok. Dobre upravená pôda, plná bohatého kompostu a iného organického materiálu, môže byť vašou tajnou zbraňou, ako mať okolo seba najchutnejšie paradajky. Za poctivý prírodný kompost neexistuje žiadna náhrada vyrobená človekom.

Na ilustráciu tohto tvrdenia som minulý rok pestoval paradajky na vyvýšených záhonoch. Pôdu som upravil kompostovaným konským hnojom a bol to veru dobrý kompost, ale nie celkom pravý kompost, aký vie vyrobiť iba príroda za niekoľko rokov. Neďaleko záhona som mal kôpku plnú starého a bohatého tmavého kompostu. Z nej náhodne vyrástla samozvaná rastlina paradajok. Rozhodol som sa, že ju nechám dorásť, aby som videl, ako to dopadne. Okrem toho, že som ju priviazal ku kolíku, neposkytoval som jej nijakú doplnkovú starostlivosť. Len som ju pozoroval, keď som chodil okolo nej.

Počas nasledujúcich dvoch alebo troch mesiacov táto rastlina vo všetkých smeroch prekonala konkurenciu. Napriek môjmu najlepšiemu úsiliu pestovať rastliny rajčiaka k dokonalosti na vyvýšenom lôžku rástla táto rastlina šťastne a nenáročne. Nikdy neochorela, zostala nádherne tmavozelená a jediným škodcom bolo pár molíc, ktoré som ľahko obral ručne. Keď rastlina dozrela, bola plne obťažkaná veľkými červenými paradajkami. Táto rastlina rástla až do prvého mrazu a chuť plodov bola vynikajúca.

Aj keď boli výsledky nepopierateľné, nie je potrebné alebo dokonca vhodné pestovať paradajky v čistom komposte. Určite môžete získať rovnaké výhody kompostu bez toho, aby ste ho pri pestovaní rastlín použili celý. Objemovo je správne asi 30% kompostu v celkovom objeme pôdy.

Aby paradajky a iné rastliny podávali maximum, pôda by mala obsahovať aj minerály. V čistom komposte budú chýbať niektoré dôležité minerály. Rajčiaky a iné rastliny ich potrebujú, aby podávali maximum. Do pôdy pridávam minerálny prach z pomletých miestnych hornín (žula, bázické horniny ...), ktoré sa dajú zohnať pri potulkách okolím, alebo v miestnom kameňolome. Spolu s kompostom sa jedná o dôležité prvky dobrej pôdy. Tohto minerálneho prachu si každoročne pridávam do mojej záhradnej pôdy asi 10% objemu na obnovu záhonov. Postačí vrstva kompostu 2-3 cm, ktorá už obsahuje aj mineralizovaný prach a zľahka ju zapracujem do horných asi 10 cm pôdy.

Príprava pôdy pre vyvýšený záhon

Aj z malého množstvo kompostu si môžeme ľahko vyrobiť svoj vlastný vyvýšený záhon. Takto môže byť naša cesta k vytvoreniu vyvýšených záhonov trocha dlhšia, pretože potrebujeme každý rok zapracoovať do pôdy asi 30% kompostu do pôdy. Len málo pestovateľov dokáže vyrobiť toľko kompostu, aby si splnili tento cieľ do roka-dvoch. Začneme preto na jednom záhone, kde vytvoríme vyvýšený záhon a postupne priberáme každú sezónu ďalšie parcely na vytvorenie vyvýšených záhonov. Proces je zdĺhavý, ale prospešný pre zdravie našich rastlín.

konský hnojPodstielka z konskej maštale, ak máte dostatok materiálu, pridajte ho do pôdy na jeseň.

Priepustná pôda
Komu sa nechce čakať, môže si kúpiť kompost od veľkoproducentov, ale pamätajte, že nie je každý kompost naprieč dodávateľmi rovnaký a vhodný do záhrady pre jedlé rastliny. Dobrá rada: pri nákupe kopcového kompostu vyhľadajte certifikovaný kompost, ktorý prešiel testovacím procesom, aby bolo zabezpečené, že dostanete kvalitný kompost, bez nežiadúcich patogénov.

Zdravé rastliny
Tento ďalší bod sa môže javiť ako zrejmý, ale stojí za to ho zopakovať. Zdravá rastlina je šťastná rastlina a šťastná rastlina bude chutiť najlepšie. Ak začnete s rastlinami bez chorôb, máte väčšiu šancu ich tak udržať. Existuje veľa odrôd odolných voči chorobám. Tieto rastliny sú známe ako hybridy a boli vyvinuté tak, aby boli odolnejšie voči bežným chorobám. Zistil som však, že hybridné odrody svojou chuťou nedosahujú na dedičné paradajky. Nevýhodou dedičstiev je, že môžu byť náchylnejšie na choroby. Existujú však spôsoby, ako ich zdravie podporiť, minimalizovať riziká a paradajky ekologicky ošetriť.

Rozostupy medzi rastlinami
Za predpokladu, že ste rastlinám poskytli bohatú, dobre priepustnú pôdu, vyberte si slnečné miesto a rajčiny nezasadzujte príliš blízko seba. Rastlinám paradajok sa darí na plnom slnku a sú zdravšie, ak poskytujú dobrú cirkuláciu vzduchu okolo rastliny. Najmä veľké rastliny s veľkými plodmi potrebujú miesto na vzduch a slnko.

Silný koreňový systém
Sadenice sadíme hlboko, veľmi hlboko. Rajčiaky sú jedny z mála rastlín, ktorá zakorenia pozdĺž stonky. Odštepky majú tiež veľmi dobrú schopnosť zakoreniť vo vode. Čím je koreňový systém väčší a silnejší, tým bude rastlina lepšia. Rastlinu rajčiaka môžete zasadiť až po vrchnú sadu listov. Pri výsadbe nechávam asi dve sady listov nad povrchom. Tento krok zabezpečí väčšiu plochu koreňov a silnejšiu rastlinu.

Minerály
Do výsadbovej jamky pridám dolomitický vápenec asi lyžicu alebo dve a zamiešam do pôdy. Tento krok môže pomôcť zabrániť zahnívaniu konca kvetu a vznikajúceho ovocia. Rastlinu zakryte a dôkladne ju zalejte zriedenou zmesou tekutého hnojiva. Toto je jeden z mála prípadov, keď je prijateľné namočiť listy. Najradšej používam organické hnojivá ako: worm juice, prhľavový a šalvijový výluh, rybiu emulziu a morské riasy. Dodávajú dusík a fosfor, aby sa rastliny dobre rozbehli.

Vodný režim.
Rastliny paradajok majú rady hlboké zalievanie. Na to je najlepšia hadica, ktorá umožňuje nasiaknutie vody hlboko do pôdy bez toho, aby ste namočili lístie. Nepoužívajte priveľa vody, ale zabezpečte jej dostatok. Keď budú rastliny o niečo vyššie, pridajte mulč. Pre rajčiaky je najdôležitejšou úlohou mulča zabrániť rozstrekovaniu patogénov chorôb pôdnymi chorobami na lístie a šíreniu chorôb. Mulčovanie umiestnite do vzdialenosti dvoch centimetrov od stonky vo vrstve vysokej dva až tri palce. Mulč položím priamo nad hadicu.

Podpora
Keď rastliny podrastú, uistite sa, že sú nejakým spôsobom dostatočne podopreté. Ideálne je zakomponovať podpornú tyč, alebo závesný špagát, o ktoré sa rastliny budú opierať hneď pri výsadbe priesad na záhon. Existuje veľa možností, ako podoprieť paradajky, aby sa rastliny až sa stanú vysokými a váha ovocia ich môže ľahko ohýbať nelámali.

Vďaka týmto pokynom sa vaše rastliny paradajok skvele naštartujú.

Odporúčané články:

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Black Cherry paradajky

Ako vytvoriť nové odrody paradajok

Býčie srdce paradajky