Ako pestovať cherry paradajky v kvetináči

Paradajky nepochybne patria medzi najobľúbenejšie a najuniverzálnejšie plodiny. Väčšina pestovateľov ich pestuje v záhrade. Dobré výsledky dosahujú aj začiatočníci. Rastliny rajčiaka sú zvyčajne veľké, vyžadujú dostatočný priestor. Pre záhradníkov s priestorovými problémami sú cherry paradajky ako stvorené. Môžu rásť na malom priestore balkónov, v črepníkoch, kontajneroch alebo pestovateľských vreciach.

cherry paradajky Balck cherry

Stačí len vybrať si vhodnú odrodu a zabezpečiť slnečné miesto, dobrú pôdu a zálievku. Vybrať si môžme z veľkého počtu odrôd, ktoré sa líšia veľkosťou vzrastu, tvarom plodov, ich farbou aj chuťou. Tieto "jednohubky" z druhu Solanum lycopersicum sa tešia stále väčšej obľube u konzumentov, preto sa na ne zameriavajú aj veľkopestovatelia v sklenníkoch.

Pestovanie v kvetináčoch - TOP 5 najlepších odrôd cherry paradajok

Nasledujúcich päť odrôd je najlepšie pestovať v kvetináčoch alebo kontajneroch, ale tiež ich môžete pestovať v záhrade alebo na zvýšenom záhone:

  • Bing Cherry - sú veľmi krásne a šťavnaté paradajky, najlepšie sa im darí v horúcom podnebí. Sú veľmi tolerantné k suchu, vďaka čomu sú ideálne pre horúce podnebie.
  • Gold Nugget - táto odroda tiež produkuje veľmi šťavnaté ovocie. Plody sú veľmi chudé a žlté. Rastliny zlatého zrnka sú bushovité, vďaka čomu sú perfektné na pestovanie v nádobách.
  • Bartelly F1 - veľmi populárna odroda cherry paradajok je rezistentná na niekoľko chorôb paradajok, ako je vírus paradajkovej mozaiky. Plody sú krásne červené.
  • Black Cherry - je krásna dedičská odroda cherry paradajok. Ako už názov napovedá, plody budú po dozretí úplne čierne. Obdobie pestovania čerešní čiernych je o 15 dní dlhšie ako u iných odrôd; zvyčajne 75 dní.
  • Tiny Tim - tento druh cherry paradajok môže rásť aj v malých nádobách. Môžete ich dokonca pestovať vo visiacich košoch alebo kvetináčoch. Plody Tiny Tim sú v porovnaní s ostatnými odrodami cherry veľmi malé.

Vždy nabádam priateľov paradajkárov, aby najskôr pestovali najosvedčenejšie druhy podľa ich miesta - oblasti. Miestna odroda porastie najlepšie a povzbudí pestovateľa k ďalšiemu rastu. Potom by sme mali vyskúšať každú dostupnú odrodu, aby sme si mohli vybrať jednu alebo dve odrody, ktoré nám vyhovujú najlepšie.

Klíčenie - vytvoríme klíčiace plátky

Vyberieme niekoľko zdravých a úplne zrelých cherry paradajok z balíčka, ktorý sme si priniesli z obchodu a nakrájame ich na plátky. Každý kus by mal byť hrubý asi pol centimetra. Táto hrúbka zabezpečí priamy kontakt semien v plátkoch s pôdou v črepníku.

Po vytvorení plátkov je čas zasadiť ich do nádoby. Na výsadbu plátkov paradajok si vyberieme veľký črepník. Nakrájané plátky uložíme na povrch pôdy husto vedľa seba, po vyklíčení rastlinky rozriedime a znovu vysadíme na ich konečné miesto.

Naplníme nádobu dobrým druhom pôdy, ako je napríklad zemina na sadenie alebo štartovacia pôda. Normálna záhradná pôda nie je dosť dobrá. Aby sme vytvorili dobrú pôdu pre klíčenie a zakoreňovanie semienok, môžeme zmiešať 50% organického kompostu a 50% kokosového vlákna alebo kokosovej rašeliny. Výborný výsledok klíčenia semien dosiahneme aj zmiešaním rašeliny, vermikulitu a perlitu.

Po naplnení črepníka položíme plátky paradajok na vrch pôdy a zakryjeme ich tenkou vrstvou rovnakej pôdy. Zalejeme vodou a dáme za okno. Slnečné svetlo je nevyhnutné pre klíčenie. Ak doma nemáme dosť slnečného svetla, môžeme prisvietiť alternatívnym svetlom - pomocou LED svetiel.

Presádzanie sadeníc

Semená v plátkoch klíčia za približne 2 až 3 týždne. Keď sadenice dorastú do výšky 12 - 15 cm a majú niekoľko radov listov, môžeme ich presadiť na ich konečné miesto. Konečným miestom môže byť črepník, kontajner, pestovateľský vak, zem v záhrade, zvýšený záhon.

Stačí vybrať črepník vhodnej veľkosti. Na jednu rastlinu postačí nádoba s priemerom 25 cm. Výživná črepníková pôda bude významne vplývať na pestovanie paradajok v kvetináčoch. Ako si vyrobiť vlastnú pôdu - Ako si vyrobiť pôdu na pestovanie paradajok v črepníku.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Black Cherry paradajky

Ako vytvoriť nové odrody paradajok

Býčie srdce paradajky