Ako vypestovať silné sadenice paradajok

Paradajky sú jednou z najpopulárnejších plodín u pestovateľov. Je ťažké si predstaviť čo i len jednu záhradu, kde by táto šťavnatá, červená zelenina nerástla. Pestovanie chutných paradajok nieje náročné. K hlavným problémom, ktorým čelia poľnohospodári pri získavaní kvalitných plodín, patrí výsadba semien paradajok. V regiónoch, kde prevládajú dlhé zimy a krátke letá, semená osiate na otvorenom priestranstve nevzchádzajú. Paradajky nedokážu prinášať ovocie, dokonca ani rásť na otvorenom priestranstve. Preto pripravujeme sadenice paradajok doma a v najhorších klimatických podmienkach pestujeme rastliny v skleníkoch. Aby sa úroda vydarila, je potrebné vysádzať silné sadenice paradajok. Ako vypestovať silné sadenice paradajok si ukážeme krok za krokom.

sadenice paradajok Zdravé sadenice paradajok už mesiac po výsadbe tvoria zdravé plody

Ako začať proces pestovania paradajok od samotného semienka? Mnoho začiatočníkov kladie túto otázku. Úspech v pestovaní paradajok koniec koncov závisí od zasiatia semien, výberu vhodných dátumov výsadby, ako aj od sily a vitality sadeníc, ktorým mnohí hovoria "planty" - odvodené od angl. slova plant = rastlina.

Pestovanie od semienka

Mnohí pestovatelia sa pri sadení riadia pokynmi na zadnej strane sáčku na osivo. Väčšinou sú nedostatočné, nepresné a pre laika nepoužiteľné. Tieto návody je potrebné upresniť a rozšíriť, aby sme predišli neúspechu. Inak sadenice dorastajú malej veľkosti, so štíhlymi stonkami, tenkými listami a veľmi slabé. Výsadba takých sadeníc paradajok na otvorenom priestranstve býva riziková nielen v máji, ale aj v júni. S najväčšou pravdepodobnosťou sadenice jednoducho vyhynú. Prečo sa to deje? Faktom je, že pestovatelia semien vo väčšine prípadov vydávajú odporúčania pre lepšie klimatické oblasti. Skutočnosť, že niekde v južnom regióne bude rastlina v pohode rásť, nemusí byť pravidlom v drsnejších podmienkach severu či vyššej nadmorskej výške. Preto je dôležité brať ohľad na prírodné prostredie vášho regiónu a na odporúčania skúsených pestovateľov.

Jednoduché, ale zároveň veľmi dôležité pravidlo, ktoré vám umožní získať najlepšiu paradajkovú úrodu z vlastných semien a ozdobí váš stôl krásnymi a chutnými plodmi: Milujte svoju záhradu, dávajte pozor na svoje rastliny. Potom sa splnia všetky vaše sny o dobrej úrode.

Sadenie paradajok a lunárny kalendár

Mnoho začínajúcich pestovateľov si bude myslieť, že závislosť fáz mesiaca a sejba je súčasťou podivnej minulosti. Skúsení pestovatelia však vedia, že to tak nie je. Naši predkovia sa riadili mesiacom, ktorý im pomohol hojnú žatvu. Môžte si zaobstarať kalendáre, v ktorých je každý deň podrobne vysvetlený k zodpovedajúcej fáze mesiaca s pravidlami výsevu semien. Môžte použiť rady našich predkov, pre nich mal nový mesiac znamenať zasiatie semien. Ak je mesiac v splne, treba sadiť všetko čo nesie úrodu nad zemou. Keď mesiac klesá alebo je v nove, sadíme všetko, čo nesie úrodu v zemi. Čím viac sa približuje spln alebo nov, sadenie a rast budú efektívnejšie.

Teraz sa rozhodneme, v ktorej fáze mesiaca by sa mali sadiť semená paradajok. V čase ubúdajúceho Mesiaca miazga v rastlinách klesá ku koreňom a pôda je schopná viac prijímať. Hovoríme, že zem vdychuje. V čase pribúdajúceho Mesiaca miazga stúpa nahor. Prevláda rast nad zemou. Pôda vydychuje. Z tohto dôvodu mali naši predkovia tiež svoje vlastné názory. Verilo sa, že plodiny, ako napríklad repa alebo mrkva, by sa mali vysadiť v poslednej fáze mesiaca. Faktom je, že repa a mrkva prinášajú ovocie v zemi (ak sa nestaráme o úrodu vňate). Paradajky by sa však mali sadiť v poslednom mesiaci, pretože nad povrchom pôdy prinášajú ovocie. S lunárnym kalendárom sme sa dohodli. Teraz sa rozhodneme, aké podmienky by sa mali vytvoriť pre pestovanie zdravých a silných sadeníc.

Klíčky paradajokKlíčky paradajok - posilní lunárny kalendár

Dorastajúci mesiac - dobu od novu až po prvú štvrť Mesiaca, kedy jeho pravú polovicu vidíme v tvare D označujeme, ako prvú lunárnu fázu. Trvá približne sedem dní. Druhá lunárna fáza je pokračovaním prvej až po spln. Druhá štvrť pribúda tiež cca 7 dní. Všetky rastliny a tiež zeleninu, ktorá rastie nad zemou (paradajky, papriky, fazuľa a podobne) by sme mali sadiť a siať v čase dorastajúceho mesiaca (od novu po spln). Výnimkou je listová zelenina (napr. hlávkový šalát), ktoré ľahko vyháňajú do kvetu. V tomto čase tiež vysievame semienka kvetov a šľachtíme ovocné dreviny.

Spln – v kalendári je zobrazený ako biely (prázdny kruh). V rôznych rozprávkach, kde sa môžeme stretnúť s babkami bylinkárkami sa dočítame, že ide o magický čas, ktorý je ideálny na zber liečivých rastlín. Je to pravda. Bylinky majú počas splnu maximum účinných a liečivých látok. Výnimku tvorí žihľava, ktorú treba zberať v čase ubúdajúceho Mesiaca. Počas splnu nikdy nestriháme stromy, ani živý plot, pretože miazga v drevinách stúpa nahor a mohlo by dôjsť k ich vyschnutiu.

Ubúdajúci mesiac – v kalendári označený ako C (obrátené D). Od splnu po presnú ľavú polovicu Mesiaca počítame tretiu štvrť (fázu) a od tejto štvrte až do novu hovoríme o štvrtej lunárnej fáze, kedy vysádzame koreňovú zeleninu, okrasné kríky a stromky a tiež plejeme burinu. V tomto období (presnejšie v poslednej štvrti) môžeme stromky strihať bez obáv, že vyschnú. Rastliny tiež postrekujeme proti nadzemným škodcom. Čas, kedy Mesiac ubúda je obdobím zberu plodov a semien, určených na uskladnenie či sušenie. Mesiac sa vzďaľuje od Zeme a tým sa začínajú meniť aj jeho vplyvy na živé organizmy.

Príprava semien paradajok na siatie

Skúsený záhradník vie, že úspešná výsadba semien závisí od predchádzajúcej prípravy semien. Čo treba urobiť? Najprv ich berte vážne, semená. V mnohých ohľadoch výnos rajčiakov závisí od kvality osiva. Kontrola integrity semien paradajok je veľmi jednoduchá. Stačí vložiť semená do nádoby s 5% soľným roztokom. Všetky semená z povrchu sa dajú bezpečne zozbierať a zapečatiť. Potopené semená sa musia pozbierať a dôkladne vysušiť. Ďalšie spracovanie týchto potopených semien sa zlepší ich umytím v roztoku draslíka a ďalším sušením. Pri tejto úprave sa semená paradajok pripravia na výsadbu. V ďalšom kroku musíme pripraviť vhodnú pôdu pre sadenice.

Príprava pôdy pre paradajkové semená

Paradajka je veľmi zaujímavá kultúra. Pôdu na pestovanie sadeníc pripravujeme tak starostlivo, ako je to len možné. Vhodná pôda pre paradajky je drobivá, pórovitá a vlhká. Existujú dva spôsoby, ako zabezpečiť kvalitnú pôdu na pestovanie sadeníc paradajok. Prvým je nákup už hotovej zmesi v špecializovanom kvetinárstve. Druhým spôsobom je príprava vlastnej pôdnej zmesi. Tento spôsob nás bude zaujímať, pretože sme prišli na svet, aby sme sa učili, nie aby sme kupovali.

príprava pôdy pre paradajkyNajlepší pomocníci pri príprave pôdy v záhrade

Príprava a miešanie pôdy je dôležitá úloha. Úspešnosť pestovania sadeníc bude výrazne závisieť od štruktúry pôdy. Pre každého je vhodnejšie naučiť sa všetko o príprave vlastnej pôdy a porozumieť jej, než kúpiť hotový substrát v špecializovanom obchode. Aj pre toho, kto nemá žiadne skúsenosti s prípravou pôdy. Na prípravu pestovateľských substrátov pre paradajky existujú rôzne možnosti. Najlepšie sa naučíme pri črepníkovom pestovaní, ktoré môžme prirovnať k laboratórnym podmienkam. Tu je niekoľko receptov: ako si vyrobiť pôdu na pestovanie paradajok v črepníku. Tým úspešne zavŕšime proces pestovania sadeníc. Silné a dobre vyvinuté sadenice presadíme v správnu dobu na záhon do záhrady.

Osobne pripravená, vlastná pôda na pestovanie sadeníc pre moju záhradu sa líši od substrátu, ktorý si pripravujem na pestovanie paradajok v črepníku. Ak budú rastliny žiť a plodiť na záhone v záhrade, pripravujem substrát pre priesady tak, že do zmesi použijem aj časť pôdy z tejto záhrady. Bude to jedna zo zložiek z ktorých namiešam substrát pre planty. Rastliny "okúsia" túto pôdu od malička a pri výsadbe na záhon už budú predpripravené na život v tejto pôde. Inými slovami pôdu už budú poznať a prechod z črepníka na záhon bude pre ne jednoduchší. Rýchlejšie a lepšie sa zakorenia.

Výsadba paradajok do rýchliarní

Na výsadbu sadeníc paradajok do rýchliarní môžeme použiť rôzne použité krabice alebo kvetináče, aby sme boli ekologickí. Stačí ich dobre vyčistiť, prípadne sterilizovať teplom od prípadných nežiadúcich mikroorganizmov. Ak plánujeme pestovať sadenice v škatuli, vzdialenosť medzi rastlinami by mala byť najmenej päť alebo šesť centimetrov. V jednej nádobke by nemalo byť umiestnených viac ako tri semená, vzhľadom na hustotu listov rastliny. Je to dôležité, aby sa zabezpečilo zdravie sadeníc. Nadmerná výsadba môže viesť k rozvoju hniloby a úhynu rastlín. Hĺbka pôdy v nádobe musí byť dostatočná, aby nebránila silnému zakoreneniu.

Zdravé sadenice paradajokZdravé sadenice paradajok presadené z rychliarni

Rastlinu spočiatku umiestnime do vlhka a zakryjeme polyetylénom alebo sklom, vytvoríme tak mini skleník - parenisko. Po objavení prvých lístkov, by malo byť zalievanie sadeníc mierne. Najlepšie je vlhčiť pôdu ráno. Keď sú sadenice už dostatočne staré, presadia sa do samostatných kvetináčov. Od marca začneme rastlinu vynášať na čerstvý vzduch do záhrady. Doba trvania takýchto „vychádzok“ sa postupne predlžuje z niekoľkých minút na jednu až dve hodiny. Toto umožní sadeniciam privykanie na otvorené priestranstvo a čerstvý vzduch.

Výsadba sadeníc na záhon

Výsadba na otvorenom priestranstve je dôležitým krokom v pestovaní paradajok. Od toho do veľkej miery závisí, ako budú rastliny v budúcnosti rásť a rozvíjať sa. Niekoľko dôležitých krokov prispeje k presadeniu sadenice paradajok bez poškodenia a úspešnému pestovaniu.

Ak chceme úspešne pestovať paradajky, musíme dať sadenice do pôdy zavčasu, pritom sa musíme postarať o pôdne lôžka. Keďže paradajky sú teplomilné, na dobrý rast potrebujú veľa slnka a tepla. Preto má byť paradajkové lôžko na slnečnom mieste. Pár týždňov pred výsadbou môžeme zakryť pôdu fóliou, aby sa lepšie vyhriala. Mokré oblasti nie sú pre pestovanie paradajok vhodné. Paradajky zakorenia slabo a rastú nízko po uhorkách, kapuste, cibuli a zemiakoch, preto ich nesadíme na miesta, kde predtým rástli tieto plodiny. Alebo musíme pôdu dôkladne vyhnojiť a zúrodniť, t.j. doplniť o chýbajúce živiny už na jeseň.

Výsadba sadeníc na záhonVýsadba sadeníc na záhon

Ako teda zasadiť sadenice správne? Prečítajte si rady na stránke - Ako sadiť paradajky.

Odkazy


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Black Cherry paradajky

Ako vytvoriť nové odrody paradajok

Býčie srdce paradajky