Ako sadiť paradajky

Paradajka je veľmi zaujímavá kultúra, pri jej pestovaní zohráva význam viacero faktorov. Sadenie paradajok je jedným z nich. Po vyklíčení v rýchliarňach a zakorenení v črepníkoch, prichádza na rad výsadba priesad (plánt) na záhon v záhrade alebo v skleníku. Táto činnosť má významný vplyv na silu a zdravie rastlín, čo nakoniec vyústi v bohatú úrodu plodov. Ako správne sadiť paradajky si ukážeme v nasledujúcom článku, kde preberieme prípravu pôdy, výber stanoviska, spôsob sadenia rastlín na záhon, oporu rastlín, počiatočnú starostlivosť, zalievanie a hnojenie.

príprava pôdy pre paradajkyPríprava pôdy pre paradajky

Príprava pôdy pre paradajkové semená

Pôdu na pestovanie sadeníc pripravujeme tak starostlivo, ako je to len možné. Vhodná pôda pre paradajky je drobivá, pórovitá a vlhká. Existujú dva spôsoby, ako zabezpečiť kvalitnú pôdu na pestovanie sadeníc paradajok. Prvým je nákup už hotovej zmesi v špecializovanom kvetinárstve. Druhým spôsobom je príprava vlastnej pôdnej zmesi. Tento spôsob nás bude zaujímať, pretože sme prišli na svet, aby sme sa učili, nie aby sme kupovali.

Príprava a miešanie pôdy je dôležitá úloha. Úspešnosť pestovania sadeníc bude výrazne závisieť od štruktúry pôdy. Pre každého je vhodnejšie naučiť sa všetko o príprave vlastnej pôdy a porozumieť jej, než kúpiť hotový substrát v špecializovanom obchode. Aj pre toho, kto nemá žiadne skúsenosti s prípravou pôdy. Na prípravu pestovateľských substrátov pre paradajky existujú rôzne možnosti. Najlepšie sa naučíme pri črepníkovom pestovaní, ktoré môžme prirovnať k laboratórnym podmienkam. Tu je niekoľko receptov: ako si vyrobiť pôdu na pestovanie paradajok v črepníku. Tým úspešne zavŕšime proces pestovania sadeníc. Silné a dobre vyvinuté sadenice presadíme v správnu dobu na záhon do záhrady.

Osobne pripravená, vlastná pôda na pestovanie sadeníc pre moju záhradu sa líši od substrátu, ktorý si pripravujem na pestovanie paradajok v črepníku. Ak budú rastliny žiť a plodiť na záhone v záhrade, pripravujem substrát pre priesady tak, že do zmesi použijem aj časť pôdy z tejto záhrady. Bude to jedna zo zložiek z ktorých namiešam substrát pre planty. Rastliny "okúsia" túto pôdu od malička a pri výsadbe na záhon už budú predpripravené na život v tejto pôde. Inými slovami pôdu už budú poznať a prechod z črepníka na záhon bude pre ne jednoduchší. Rýchlejšie a lepšie sa zakorenia.

Dezinfekcia pôdy

Dobre pripravená pôda a dobre zvolený pozemok sú kľúčom k úspechu pri pestovaní paradajok. Pred výsadbou sadeníc je potrebné vyčistiť zem od burín. V prípade, že na mieste výsadby sa v predchádzajúcom veget. období vyskytovali choroby, napr. plesne, vyčistíme pôdu slabým roztokom síranu meďnatého - jedna čajová lyžička do vedra s teplou vodou a zalejeme pôdu jedným litrom roztoku na meter štvorcový. Tento roztok je anorganický fungicíd a použijeme ho asi jeden až dva týždne pred výsadbou paradajok.

Bordeauxská zmes - z modrej skalice a vápna sa vyrábala tzv. bordeauxská zmes. Táto zložitá výroba postreku sa dnes používa už len zriedkavo. Obľubujú ju však biopestovatelia. Vhodná na dezinfekciu sklenníkov, postreku viniča proti plesniam, múčnatke, perenospóre, kučeravosti kôstovín... Odporúčaný postup: 0,2 kg modrej skalice rozpustiť v 10 l vedre vody. V ďalšom 10 litrovom vedre vody rozpustite 0,15 kg vápenného hydrátu alebo 0,3 kg haseného vápna. Oba roztoky možno dlhodobejšie skladovať. Po ich vychladnutí ich môže použiť, t.j. vytvoriť zmes. Lejeme vždy roztok modrej sklaice do vápna, nikdy nie naopak. Zmiešaný prípravok sa musí použiť do 24 hodín. Úspornejšou alternatívou je použitie kraštalickej sódy namiesto vápna, konkrétne v množstve 0,3 kg.

Na ošetrenie pôdy sa používa menej sýty roztok a jeho aplikáciu treba dobre zvážiť. Mohli by sme poškodiť spodné vody aj mikroživot v pôde. Meď je toxická pre mikroorganizmy, pre cicavce a človeka podstatne menej, ale aj tak požijeme pô dôkladnom uvážení. Na doplnenie pôdy potrebnými stopovými prvkami je potrebné použiť hnojivo. Ideálne sú kompost, hnoj, humus, ktoré aplikujeme na jeseň, aby cez zimu prezreli. Niekoľkoročné pravidelné mulčovanie je najlepším spôsobom udržiavania pôdy v dobrej kondícii a úrodnosti.

mulčovaniePravidelné mulčovanie zabezpečí úrodnosť pôdy

Výsadba sadeníc na záhon

Výsadba na otvorenom priestranstve je dôležitým krokom v pestovaní paradajok. Od toho do veľkej miery závisí, ako budú rastliny v budúcnosti rásť a rozvíjať sa. Niekoľko dôležitých krokov prispeje k presadeniu sadenice paradajok bez poškodenia a úspešnému pestovaniu. Ako teda zasadiť sadenice správne?

Ak chceme úspešne pestovať paradajky, musíme dať sadenice do pôdy zavčasu, pritom sa musíme postarať o pôdne lôžka. Keďže paradajky sú teplomilné, na dobrý rast potrebujú veľa slnka a tepla. Preto má byť paradajkové lôžko na slnečnom mieste. Pár týždňov pred výsadbou môžeme zakryť pôdu fóliou, aby sa lepšie vyhriala. Mokré oblasti nie sú pre pestovanie paradajok vhodné. Paradajky zakorenia slabo a rastú nízko po uhorkách, kapuste, cibuli a zemiakoch, preto ich nesadíme na miesta, kde predtým rástli tieto plodiny. Alebo musíme pôdu dôkladne vyhnojiť a zúrodniť, t.j. doplniť o chýbajúce živiny už na jeseň.

Výsadba sadeníc na záhonVýsadba sadeníc na záhon

Užitočné linky:

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Black Cherry paradajky

Ako vytvoriť nové odrody paradajok

Býčie srdce paradajky