Ako prerezávať (vyštipovať) bočné výhonky paradajky?

Z hľadiska rastu rozdeľujeme paradajky na dva druhy - 1. nízke, determinantné (kríčkové) - s obmedzeným rastom 2. vysoké, indeterminantné (kolíkové) - s nepretržitým rastom. Vysoké rastú s oporu - kolíkom, až kým ich rast neukončíme zaštipnutím vrchovca. Ďalšia významná ale nežiaduca vlastnosť kolíkových rajčiakov je, že vytvárajú rozvetvenia, tzv. bočné výhonky. Tieto výhonky pestovateľ odštipuje (prerezáva), aby rastlina nedávala silu do rastu zelene, ale do tvorby kvetov a dozrievania plodov. Čo to sú a ako vyštipovať - prerezávať bočné výhonky paradajky?

1 - hlavná stonka, 2. list, X - bočný výhonok, ktorý treba odstrániť

Bočný výhonok vyrastá z pazuchy listu, v mieste, kde sa naväzuje list na hlavnú stonku. Z tohto miesta vyrastie bočný výhonok. Ním sa rastlina snaží rozkonáriť. Paradajky sú popínavé rastliny a keď ich necháme voľne rásť, napríklad na kope kompostu, celý ho pokryjú veľkým počtom bočných výhonov, ktoré sa tiež ďalej rozvetvujú a časťami ležiacimi na pôde sa zakoreňujú. Takáto prerastená rastlina však vytvorí minimum plodov. Bohatý rast zelených častí a ich zakoreňovanie na nových miestach je z hľadiska rastliny ideálny stav, lenže pestovateľ má presne opačný záujem - chce veľa plodov namiesto zeleného.

Zaštipovanie rastliny robíme ručne, pokiaľ sú bočné výhonky ešte malé, približne do 5-10cm. Sú krehké a idú ľahko odlomiť. U veľmi malých výhonkov to ide úplne ľahko (viď obrázky 2-4). Rastlinu orezávame (zaštipujeme) na jeden hlavný výhonok. To znamená, že zo všetkých pazúch listov odstránime vedľajšie výhonky. Robíme tak priebežne, asi raz za týždeň. Niekedy vyrastie z jednej pazuchy opakovane bočný výhon, preto vždy skontrolujeme celú rastlinu a odstránime bočáky. Najmenšie výhonky vo vrcholovej časti rastliny ponecháme najprv trocha podrásť, aby sme pri ich odštipovaní nepoškodili krehké a jemné časti vrchovca.

Dvoják niekedy sa prihodí, že zanedbáme odstraňovanie "bočákov" a rajčina sa bujne rozrastie do strán. Vtedy musíme odstrániť aj veľké bočné výhony aj za cenu, že už sú na nich naviazané kvety a plody. Niektorí pestovatelia dovolia v takýchto prípadoch rozrásť rastlinu na dva výhony. Obidvom poskytnú po jednom opornom kolíku. Vraj sa tým rastlina zosilní a je zdravšia. Plodov však na "dvojákoch" býva iba toľko ako na jednovýhonovej rastline alebo menej. Ak potrebujeme prerezávať paradajky s prerastenými, hrubými bočnými výhonmi, robíme tak s ostrým nožom alebo nožnicami, ktoré dobre očistíme, aby sa do rán nedostala nákaza.

Zaštipneme vrchovec keď rastlina dosiahne výšku asi 200 cm t.j. vytvorí 4-7 strapcov kvetov (plodov), zaštipneme aj vrchovec rastliny. Tým ukončíme jej rast a dosiahneme dozrievanie všetkých už naviazaných plodov. Ak by sme rast rastliny neukončili, rástla by ďalej a množstvo plodov by ostalo nedozretých. Až s jesenným chladom celá rastlina spolu s nezrelými plodmi zhnije. A to by bola škoda. Niekedy sa môžu chasnovať aj zelené plody rajčín - čatní zo zelených rajčín. Keď už zaštipneme vrchovec, rastlina sa bude snažiť ďalej vytvárať nové a nové bočné výhony. Starostlivo ich až do konca sezóny odstraňujeme.

Odštipnuté výhonky zakoreníme

Klonovanie je v prípade paradajok veľmi ľahký a užitočný spôsob, ako z materskej rastliny získať nových jedincov (klony) úplne identických vlastností. Vhodný materiál na klonovanie získame z odštepkov, alebo odrezkov, ktoré tvorili nežiadúce bočné výhonky materskej rastliny. Odrezky zakorenia vo vode alebo v sypkom vlhkom substráte. Zakorenené výhonky (klony) môžeme zasadiť a získame tak novú rastlinu paradajky zadarmo. Vlastnosti plodov budú zhodné z pôvodným semenom, z ktorého bola vypestovaná materská rastlina. Tento spôsob pestovania je výhodný v oblastiach, kde je veľmi dlhé vegetačné obdobie napr. rovníková Afrika, alebo v skleníkoch.

Klonovaním sa môžeme pokúsiť napríklad preniesť (preklonovať) rastlinu do ďalšej sezóny. Tento postup oceníme najmä pri vzácnych druhoch rajčín, z ktorých už nemáme semienka. Ak ste dnes našli niečo nové v spôsobe, ako prerezávať bočné výhonky paradajky a klonovať nová rastliny zakoreňovaním, môžeme sa v budúcom pokračovaní pozrieť podrobnejšie na niektoré techniky klonovania rajčín.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Black Cherry paradajky

Ako vytvoriť nové odrody paradajok

Býčie srdce paradajky