Choroby paradajok

Najobľúbenejšie rastliny pestovateľov zeleniny a ovocia - paradajky, nám prinášajú mnoho radostí ale aj starostí. Vždy, keď sa zahryznem schuti do dokonale zdravej a chutnej paradajky, zažívam pocit slasti, ale naše rastliny sú často napadnuté rôznymi chorobami. Našťastie, dôsledným dodržiavaním zásad pestovania, môžeme choroby paradajok úplne eliminovať, alebo ich aspoň udržať pod kontrolou. Poznáte nepriateľov vašich paradajok?

Choroby paradajok Choroby paradajok

Potenciálne problémy Bohužiaľ paradajky môžu byť ovplyvnené celým radom škodcov, chorôb a porúch.

Štiepanie ovocia To je u paradajok úplne bežné. Je to spôsobené nepravidelným zavlažovaním a po suchom období dôjde k náhlemu rastu. Niektoré odrody paradajok sú náchylnejšie na štiepenie ako iné. Tento problém môže vyriešiť pravidelný režim polievania.

hniloba konca kvetu Príznakom hniloby konca kvetu je tmavá a často hnijúca oblasť na dne plodov rajčiaka. Táto porucha je spôsobená nedostatkom vápnika. Vápnik sa často nedostatočne rýchlo vstrebáva kvôli nedostatku vody.

dolár Príznaky dolára sú tvrdé nezrelé zelené škvrny na ovocí, zatiaľ čo zvyšok ovocia je úplne zrelý. Horúce podmienky môžu spôsobiť toto nerovnomerné dozrievanie. Aby ste zabránili doláru, zabezpečte dostatočné vetranie a v teplejších oblastiach zvážte v letných mesiacoch zatienenie svojho tunela alebo skleníka.

skleníková molica Táto malá biela voška ovplyvňuje aj papriky a baklažány. Pretože pochádza z Mexika, nemôže prežiť vonku. Príznaky sú lepivé listy, ktoré sa zase infikujú plesňou sadzí a potom sčernejú. Uvidíte tiež malé biele mušky, ktoré sa pri narušení rastliny dostanú do vzduchu. Muška sa väčšinou nachádza na spodnej strane dolných listov.

Existuje veľmi jednoduchý spôsob, ako nikdy nedostať molicu do vášho tunela alebo skleníka. Všetky svoje paradajky, papriky a baklažány jednoducho vypestujete zo semien. Ak ste ich nikdy predtým nemali alebo si kúpili novú štruktúru, môžete ich zaviesť iba prostredníctvom rastlín, ktoré boli ovplyvnené.

Väčšina záhradníkov, ktorí už majú tunel alebo skleník mnoho rokov, ich už pravdepodobne budú mať. Teraz existuje veľmi účinná kontrola, a to je 'Encarsia formosa' - biologická kontrola. Je to malá parazitická vosa, ktorá sa živí moličkou. Môžete vajcia vosy poštou. Načasovanie je dôležité. Mali by byť prepustení hneď, ako sa objaví prvá molica. Ak už existuje napadnutie, je neskoro. Je to tak úspešné a spoľahlivé, že teraz aj konvenční pestovatelia paradajok uprednostňujú túto metódu pred chemickou kontrolou.

Pleseň sivá (Botrytis) Šedá pleseň je veľmi časté ochorenie v tuneloch a skleníkoch. Ovplyvňuje mnoho rôznych a nesúvisiacich druhov zeleniny. Paradajky sú zvyčajne postihnuté od konca leta / začiatkom jesene, keď sú vlhšie a chladnejšie. Príznaky sú sivé nadýchané plesne na listoch, stonkách alebo plodoch. Ako prevenciu zabezpečte čo najlepšie vetranie aj vo vlhkých dňoch. Nechcete, aby sa na plastu alebo polyetyléne hromadila kondenzácia. Udržujte poriadok v tuneli alebo skleníku, odstráňte všetky postihnuté listy a zlikvidujte ich.

Ak je choroba už na stonke, môžete vyskúšať sprej na mlieko a vodu. Jeden diel mlieka použijete na 5 dielov vody a zmes nastriekate do troch po sebe nasledujúcich dní na postihnutú časť stonky a zistíte, že sa choroba prestáva šíriť.

Svetlo Zemiaky aj paradajky môžu trpieť plesňou zemiakovou. V tuneloch a skleníkoch nie je často problémom, ale v zlých rokoch môže vašu paradajkovú úrodu rýchlo vyhladiť. Neexistuje žiadny liek na to, ale teraz je k dispozícii odroda rajčiakov odolná proti plesni - Ferline F1 - a dokonca chutí celkom pekne.

nedostatok horčíka Príznaky sú žltnutie listov, zatiaľ čo listové žilky zostávajú zelené. Najskôr sú ovplyvnené staršie listy. Ak má vaša pôda nedostatok horčíka, môžete použiť horčíkový vápenec. Môžete sa informovať v miestnych lomoch, aký typ majú. Kupovať mletý vápenec je zvyčajne dosť lacné.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Black Cherry paradajky

Ako vytvoriť nové odrody paradajok

Býčie srdce paradajky